Justitiebegroting 2008: ruim 300 miljoen euro extra

Persbericht | 18-09-2007

Justitie krijgt extra middelen om fors te kunnen inzetten op een aantal verbeteringen in de rechtshandhaving. Daarbij gaat de aandacht uit naar het project "Veiligheid begint bij Voorkomen" dat beoogt in vier jaar tijd de criminaliteit met 25 procent te verminderen ten opzichte van 2002. Om de organisatie van de veiligheidsketen beter te laten functioneren is in 2008 12,2 miljoen euro extra beschikbaar. De totale begroting van Justitie bedraagt 5,5 miljard euro.

De komende jaren wordt de aanpak verbeterd van minder zichtbare vormen van misdaad zoals georganiseerde misdaad, financieel-economische criminaliteit en cybercrime. Voor intensivering van deze aanpak wordt volgend jaar 9,7 miljoen euro extra uitgetrokken, oplopend tot 32,3 miljoen in 2011. Ook het lokale bestuur heeft een belangrijke rol om die georganiseerde misdaad nog meer de voet dwars te zetten. Hiertoe zal voor het einde van het jaar een actieplan naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Bijzondere aandacht is er ook voor jeugdcriminaliteit, meer specifiek de jongeren onder 12 jaar en jeugdgroepen. De inzet is een verbeterde politieregistratie, tijdig ingrijpen en een gerichte interventie om verder crimineel gedrag te voorkomen. Daarnaast komen er extra investeringen in nazorg. Een bedrag van 34,6 miljoen is bestemd voor het terugdringen van jeugdcriminaliteit en het voorkomen van recidive bij jongeren én volwassenen.

Lokale samenwerkingsverbanden, zoals het Veiligheidshuis, worden verder uitgebouwd. Ze komen in de (middel) grote steden met tal van relevante ketenpartners, zoals de Raad voor de Kinderbescherming, de jeugd- én volwassenenreclassering, bureau Halt en de jeugdzorg. Dat maakt een snelle, doordachte en doeltreffende reactie op maat mogelijk. Daarnaast wordt 5 miljoen euro uitgetrokken voor maatregelen om agressie en geweld te beteugelen, diefstal tegen te gaan en een respectvolle omgang tussen mensen te bevorderen. Ook komt er een Kaderwet voor de prostitutiebranche om ernstige misstanden met kracht te kunnen aanpakken. Deze wet verplicht gemeenten om protitutiebedrijven te onderwerpen aan een vergunningenstelsel. Gemeenten die geen bordelen of escortbedrijven binnen hun grenzen willen, kunnen kiezen voor een `nuloptie'.

Verder investeert Justitie de komende jaren flink in maatregelen om de brandveiligheid van de justitiële inrichtingen en asielzoekerscentra te vergroten. Voor DJI is in 2008 82 miljoen euro beschikbaar, het COA krijgt 32 miljoen euro. De capaciteit van de justitiële jeugdinrichtingen wordt uitgebreid met 172 plaatsen in 2008, 127 in 2009 en 146 in de jaren tot en met 2012. Daardoor zijn kleinere groepen mogelijk (8 tot 10 jongeren per groep). De capaciteit van de vreemdelingenbewaring breidt in 2008 uit met 133 plaatsen, in de jaren tot en met 2012 zijn dat 140 plaatsen.

Justitie zet ook extra geld in (1,5 miljoen, oplopend tot 5, 3 miljoen in 2012) om fysieke verloedering en ernstige overlast terug te dringen. Tot slot zal een adviescommissie worden ingesteld voor de relatie tussen de bescherming van de privacy en de aanpak van criminaliteit.

Voor het asielbeleid zijn de internationale verplichtingen van Nederland van doorslaggevend belang. Binnen dat juridisch kader wordt gewerkt aan een rechtvaardig en humaan asielbeleid en effectieve uitvoering van de Vreemdelingenwet 2000, ook op het gebied van de terugkeer.

In de lijn van het Coalitieakkoord en in overleg met de gemeenten is de pardonregeling tot stand gekomen om de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet af te wikkelen. De uitvoering van deze regeling loopt door tot eind 2009. Conform de afspraak tussen Justitie en de VNG uit het Bestuursakkoord stelt het Rijk voor 2008 en 2009 tezamen 55 miljoen euro beschikbaar voor de kosten die de gemeenten maken in het kader van de uitvoering van de regeling.

De toelatingsprocedure asiel wordt verbeterd, in het bijzonder de versnelde asielprocedure in de aanmeldcentra (AC-procedure). De asielprocedure als geheel wordt versneld waarbij als uitgangspunten gelden: snel en zorgvuldig duidelijkheid geven over toelating of terugkeer. Daarnaast wordt ingezet op het voorkomen van herhaling van zetten in de procedure.

De positie van kinderen in het vreemdelingenbeleid zal bijzondere aandacht krijgen. Specifieke aandacht zal worden gegeven aan de manier waarop bescherming en begeleiding moet worden geboden aan alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV's). In 2007 wordt een pilot gestart die ten doel heeft om aan categorieën AMV's die het risico lopen om slachtoffer te worden van uitbuiting beschermde opvang te bieden. In het onderzoek naar illegaliteit wordt specifiek aandacht besteed aan minderjarigen. Tevens wordt de mogelijkheid dat gezinnen met kinderen in detentiecentra terecht komen zoveel mogelijk beperkt.

Om Nederland aantrekkelijker te maken voor kennis- en arbeidsmigranten die positief kunnen bijdragen aan de Nederlandse samenleving wordt in 2007 en 2008 de notitie `Naar een modern migratiebeleid' nader uitgewerkt in wet- en regelgeving. Resultaat hiervan zijn kortere en soepelere toelatingsprocedures, vooral voor getalenteerde kenniswerkers. Voor 2008 is EUR 10 miljoen gereserveerd ten last van pijler 2 voor de uitvoering van modern migratiebeleid. Justitiebegroting 2008

Zie ook


* Prinsjesdag 2008

* Rijksbegroting