Ministerie van Defensie


18-09-2007 15:20

PRINSJESDAG 2007: ONDERZOEK NAAR TOEKOMSTIG DEFENSIEBUDGET

Als Nederland ook op termijn grootschalig internationaal militair actief wil blijven, zijn de huidige defensiebestedingen daarvoor ontoereikend. Daarom moet volgens Minister Eimert van Middelkoop onderzocht worden hoe een duurzaam evenwicht kan worden bereikt tussen middelen en ambities.

Zoals uit de begrotingsstukken blijkt die vandaag zijn gepubliceerd, is het defensiebudget voor de huidige kabinetsperiode sluitend. Voor de langere termijn, echter, is er volgens de bewindsman aanleiding voor bezorgdheid. âAls eerste minister van Defensie sinds jaren heb ik er geld bij gekregen. Maar het is een feit dat de defensiebegroting de afgelopen vijftien jaar steeds verder onder druk is komen te staan. Het budget is gestaag gedaald, terwijl de inzet in die periode âzowel wat omvang als intensiteit betreft- juist gestaag is toegenomenâ.

Deze ontwikkeling kan volgens Van Middelkoop op termijn het evenwicht bedreigen dat de afgelopen jaren is bereikt ten koste van bijna 12.000 functies en de afstoting van bases en aanzienlijke aantallen materieel. âDe komende tijd zal de regering daarom verkenningen uitvoeren naar het huidige ambitieniveau en het niveau van de defensiebestedingen, mede in bondgenootschappelijk perspectief.â

In het huidige coalitieakkoord is afgesproken extra geld voor Defensie vrij te maken en wel in de vorm van opbrengsten uit de verkoop van defensiematerieel. Het gaat om een bedrag van 500 miljoen euro voor de komende vier jaar, waarvan 250 miljoen euro beschikbaar is voor doelgerichte versterkingen op operationeel en personeelsgebied en de overige 250 miljoen euro wordt toegevoegd aan de post Vredesoperaties Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) op de defensiebegroting voor de uitvoering van crisisbeheersingsoperaties.