Ingezonden persbericht


(pic)

PERSBERICHT

Utrecht, dinsdag 18 september 2007

Kabinet investeert in bestrijden van problemen, niet in het voorkomen ervan.

De MOgroep vindt het een gemiste kans dat het kabinet investeert in structuren en in bestrijding van problemen, maar niet in het voorkomen van problemen.

Investeren in het jongerenwerk voorkomt afglijden van jongeren en overlast Het aantal jongerenwerkers per 10.000 inwoners in de aandachtswijken van Vogelaar varieert van 0,2 tot 2. Kortom: van niets tot weinig. Er zijn nog slechts 1700 jongerenwerkers in Nederland en dit zijn er veel te weinig. Het kabinet wil aan jongeren zonder zicht op opleiding of baan en die met de gebruikelijke instrumenten niet worden bereikt, perspectief bieden door de invoering van dwang en drang maatregelen. Veel risicojongeren zijn echter nog niet ontspoord. Door de beperkte capaciteit aan jongerenwerkers worden zij niet bereikt om ze aan te sporen hun talenten te ontwikkelen en aan aantrekkelijke vrijetijdsactiviteiten deel te nemen. Daardoor glijden zij af en dreigen zij de aansluiting met het onderwijs, het werk en de samenleving te verliezen. Repressie kan even nodig zijn, maar lost niets op als dit niet samengaat met investeringen in vrijetijdsactiviteiten en begeleiding in de directie leefomgeving. Niet alleen in de veertig aandachtwijken, maar in alle wijken. Voor een uitbreiding van het jongerenwerk met 2500 werkers is jaarlijks 100 miljoen extra nodig, op te brengen door het Rijk, gemeenten en woningcorporaties.

Coaching en hulp in de wijk en in gezinnen voorkomt schooluitval De MOgroep is blij met de aandacht van het kabinet voor schooluitval en de gemeentelijke rol daarbij. De MOgroep mist echter investeringen in coaching en hulp dichtbij de directe leefomgeving van scholieren: niet alleen op school, maar vooral in de gezinnen en in de buurt. Alleen op deze manier kan schooluitval worden voorkomen en teruggedrongen. Het VO en MBO vraagt het terugdringen van schooluitval door vroegtijdig coachen en begeleiden bij risicogedrag en de versterking van zorgstructuren. Het basisonderwijs vraagt versterking van het school maatschappelijk werk. De hiervoor benodigde uitbreiding van het maatschappelijk werk en jeugdcoaches met 5400 werkers vraagt om een jaarlijkse investering van 215 miljoen.

Investeer in gedragsverandering en voorkom problematische schulden Het kabinet wil armoede bestrijden en de problematische schulden aanpakken. 70 procent van de 46.000 cliënten van schuldhulpverlening heeft begeleiding en psychosociale hulp van het maatschappelijk werk nodig. Door wachttijden en gebrek aan dwang en drang maatregelen, wordt het maatschappelijk werk niet of te laat ingeschakeld. Hierdoor raken deze cliënten in nog grotere (financiële) problemen. De MOgroep roept het kabinet op deze begeleiding en hulp verplicht te stellen voor cliënten die dat nodig hebben. Daardoor worden de problematische schulden daadwerkelijk aangepakt. De kosten van de benodigde trajecten vanuit het maatschappelijk werk beraamt de MOgroep op 25 miljoen euro. De MOgroep vraagt het kabinet de middelen uit de intensiveringen van de begroting van SZW (armoede, schuldhulpverlening) hiervoor te bestemmen.

Harmonisatie peuterspeelzaalwerk en kinderopvang vereist investeringen in het peuterspeelzaalwerk De door het kabinet voorgestelde harmonisatie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang gaat uit van een gelijkstelling van financiering van kinderopvang en peuterspeelzalen uitgaande van onder meer de Wet kinderopvang. Uit onderzoek blijkt dat de meeste peuterspeelzalen niet voldoen aan de randvoorwaarden voor vraagfinanciering die de Wet kinderopvang stelt. De peuterspeelzalen moeten extra kosten maken om aan deze randvoorwaarden te voldoen. Met name op het gebied van huisvesting, bedrijfsvoering, personeel, opleiding, pedagogisch beleid, gezondheid en hygiëne. Alleen al voor de kortdurende opvang (dus zonder slaapkamers) beraamt de MOgroep de extra structurele kosten voor de peuterspeelzalen op 50 miljoen euro. Zonder een dergelijk investeringsbedrag vanuit het Rijk zullen de peuterspeelzalen - als eerste in de kleine dorpskernen - om bedrijfseconomische redenen moeten sluiten.

Perscontacten
Gemma Lenders, 030 - 298 34 42 of 06 533 23 759, www.mogroep.nl .


---- --