Ministerie van Buitenlandse Zaken

BZ begroting: Het buitenland begint thuis! (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/persberichten,2007/09/BZ-begroting--Het-buitenland-begint-thuis-.html) 18-09-2007 | 14:59

Samenvatting:

De eerste opdracht die het kabinet zichzelf heeft meegegeven is het vormgeven aan een actieve internationale en Europese rol (pijler 1 van het beleidsprogramma). Nederland kan de uitdagingen die op onze samenleving afkomen ­ zoals terrorisme, milieuvervuiling, klimaatverandering, grensoverrschrijdende misdaad - niet eigenhandig oplossen. Vier terreinen zijn daarbij belangrijk:

Inhoud:

Steviger basis voor een slagvaardig en democratisch Europa

Het kabinet wil een Europa met minder regels, meer openheid en een moderne begroting. Met het herziene Europese verdrag wordt Europa slagvaardiger, democratischer en beter toegerust om de toekomst tegemoet te treden. Met zo'n Europa kan positief worden ingespeeld op de kansen en uitdagingen van globalisering en kan onze welvaart op peil gehouden worden.

Het kabinet pleit voor een Europa dat zich richt op terreinen waar samenwerking meerwaarde oplevert en zich niet begeeft op terreinen waar lidstaten het beter zelf kunnen regelen. Er wordt niet geknaagd aan de Nederlandse identiteit. De wensen en zorgen van de Nederlandse bevolking zijn duidelijk en met dit verdrag zijn die zo goed mogelijk vertaald.

Het kabinet zal zich blijven inspannen voor een groter draagvlak voor Europa. Het Europees beleid moet herkenbaar zijn voor de burger. Het kabinet zal vergroting van de kennis over Europese samenwerking bevorderen en het gesprek hierover met burgers en maatschappelijke groeperingen verbreden.

Krachten bundelen voor vrede, veiligheid en ontwikkeling

Het kabinetsbeleid beoogt een effectieve en efficiënte Nederlandse bijdrage aan het oplossen van conflicten te leveren, waarbij vooral Afghanistan, Sudan, Grote Meren en het Midden-Oosten prioritair zullen zijn.

De 3-D benadering is kenmerkend voor het geïntegreerde buitenlandbeleid, waarbij de drie pijlers van veiligheid, ontwikkeling en diplomatie elkaar versterken. Door bij te dragen aan veiligheid en stabiliteit elders -- doorgaans in fragiele staten, die niet geïntegreerd zijn in een geglobaliseerde wereld en waar de bodem voor nieuwe dreigingen als terrorisme bij uitstek vruchtbaar is ­ biedt het kabinet mensen een ander perspectief, en gaat het radicalisering tegen. Daarmee vermindert op termijn ook de kans op terroristische ontwikkelingen en aanslagen en dat is in het belang van Nederland en Europa.

Ontwikkelingssamenwerking waar mensen bij gebaat zijn

De belangrijkste OS-prioriteit voor het kabinet zijn de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen. Om die in 2015 te kunnen realiseren moet de huidige achterstand snel worden goedgemaakt. Het kabinet zet daarvoor dit jaar 50 miljoen extra in.

In het najaar van 2007 zal het kabinet een beleidsbrief aan de Tweede Kamer sturen, waarin het OS-beleid voor de komende jaren nader zal worden uiteengezet. Het kabinet heeft vier belangrijke beleidsterreinen geïdentificeerd waarop een aanpak zal moeten worden geformuleerd: fragiele staten, belang van economische groei en verdeling, vrouwenrechten, en milieu, klimaat en energie.

Het kabinet wil ontwikkelingssamenwerking politieker maken: de dialoog met ontwikkelingslanden en andere donoren zal meer moeten gaan over onderwerpen als democratisering, mensenrechten, corruptiebestrijding, uitsluiting en het verminderen van bureaucratie.

Mensenrechten - uitgesproken belangrijk

Het kabinet zal in het najaar een notitie mensenrechten naar de Tweede Kamer sturen, waarin het beleid voor de komende jaren nader uiteengezet zal worden. Mensenrechten gelden voor iedereen, overal en onder alle omstandigheden. Het kabinet zal op consequente wijze aandacht vragen voor mensenrechtenschendingen, als een vast spoor in het buitenland beleid.

Belangrijke thema's zijn het tegengaan van de doodstraf en martelingen en het bevorderen van de vrijheden van meningsuiting en religie. Speciale aandacht zal het kabinet schenken aan de bescherming van mensenrechtenactivisten.


---