Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Verburg: agrosector in breder perspectief

Persbericht | 18-09-2007

In haar eerste begroting plaatst minister Verburg het beleidsterrein van LNV in een breder perspectief. De drie kerngebieden - 'natuur, landschap, groen en vitaal platteland', 'voedsel' en 'groene economie'
-zijn gericht op vernieuwing en duurzaamheid van de agrarische sector, een vitaal landelijk gebied en een veilig en gevarieerd voedselpakket. De uiteindelijke opdracht is: verantwoord omgaan met people, planet en profit. De begroting van LNV bedraagt in totaal ruim 2,3 miljard euro.

Voor de toekomst van de agrarische sector zijn ontwikkelingen in de samenleving van belang. De vraag of we wel genoeg van alles hebben maakt plaats voor een vraag naar meer kwaliteit. Dit betekent duurzaam en met respect produceren van voedsel en aandacht voor niet materiële zaken zoals dierenwelzijn, voor de medemens en voor de schoonheid en oorspronkelijkheid van het landschap. Voor dierenwelzijn komt structureel 6 miljoen euro beschikbaar. Voor het stimuleren van duurzaamheid in de visserij wordt tot 2013 48,5 miljoen euro uitgetrokken. Voor de ontwikkeling van innovatieve, energiebesparende maatregelen is 35 miljoen euro beschikbaar, en om de overgang naar groene energie in de glastuinbouw te stimuleren 12 miljoen euro via de milieu-investeringsaftrek.

De kracht van de sector ligt in de relatie met de omgeving; lokaal en regionaal tussen stad en platteland maar ook in internationale samenwerking.

Nationaal is de nieuwe relatie tussen de samenleving en de overheid bepalend. Burgers, ondernemers en overheden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een gezonde economie, met voldoende en goed voedsel en met een fraai en vitaal landschap in een dichtbevolkt land.

Meer informatie


* Groene economie

* Natuur, landschap, groen en een vitaal platteland
* Voedsel

* De begroting 2008 in (enkele) cijfers

Zie ook


* Beleidsagenda 2008