Vereniging Eigen Huis: kabinet kiest voor stilstand

18/09/2007 15:26



Vereniging Eigen Huis



Vereniging Eigen Huis: kabinet kiest voor stilstand

Amersfoort, 18 september 2007

De Begroting 2008 bewijst dat het kabinet het zicht op de werkelijkheid kwijt is. Het kabinet kiest volgens Vereniging Eigen Huis voor sciencefictionplannen rond energiebesparing en stilstand voor de woningmarkt. Net als vorig jaar beweert de coalitie meer woningen te willen bouwen. En opnieuw wordt op geen enkele wijze helder gemaakt hoe dat moet gebeuren.

Tegelijkertijd lanceert het kabinet het futuristische voornemen om alle nieuwbouwwoningen in 2020 verplicht energieneutraal te bouwen. En dat terwijl aangescherpte milieunormen voor nieuwbouw nu al onhaalbaar blijken. De voortdurend strengere normen worden niet gecontroleerd, maar leiden wel tot een ziekmakend binnenmilieu door slecht functionerende mechanische ventilatie-systemen en ramen die niet meer open kunnen.

Als het kabinet werkelijk ernst maakt met het voornemen om nieuwbouwwoningen binnen 8 jaar nog eens 50% energiezuiniger te maken, voorziet Vereniging Eigen Huis massale gezondheidsproblemen als dat gehaald moet worden door woningen dicht te kitten en kunstmatig te ventileren.

Volgens directeur Collectief Ledenbelang Frank van Loon van Vereniging Eigen Huis maakt dit kabinet een onverantwoorde keuze voor stilstand. "Wat betreft de woningmarkt blijft het kabinet steken in boterzachte beloftes als monitoren, inventariseren, stakeholdersoverleg, etcetera. Als het gaat om het stimuleren van de woningbouw, komt het kabinet verbijsterend genoeg opnieuw niet verder dan vage planmakerij, terwijl drastische keuzes nodig zijn. De opnieuw uitgesproken ambitie om 80.000 tot 100.000 woningen per jaar te bouwen, is ongeloofwaardig omdat soortgelijke plannen in het verleden nooit zijn gehaald. Het kabinet onderbouwt haar ambitie met een nog onbekend Actieplan Woningbouwproductie. "

Vereniging Eigen Huis vindt het verder vreemd dat in strijd met het regeerakkoord een extra belasting wordt geheven op dure woningen. Dit terwijl het regeerakkoord zegt dat fiscale maatregelen rond eigenwoningbezit niet aan de orde zouden zijn. Er wordt in strijd hiermee dus wel geknabbeld aan de bovenkant van de woningmarkt. Met dit hap snap-beleid verzuimt het kabinet een volgens alle deskundigen broodnodige integrale visie op de woningmarkt te formuleren. Daarmee legt het kabinet volgens Vereniging Eigen Huis een zware hypotheek op de toekomst van het wonen in Nederland.






Noot voor de redactie:

Noot voor de pers,