ActiZ: Efficiencykorting AWBZ komt hard aan

18/09/2007 15:32



ActiZ



"Kabinet gaat met rug naar maatschappelijke realiteit staan"

ActiZ: Efficiencykorting AWBZ komt hard aan

"Dit kabinet gaat met de rug naar een maatschappelijke realiteit staan." Dat zegt directeur Mariëlle Rompa van ActiZ, organisatie van zorgondernemers, in reactie op de kabinetsplannen voor de AWBZ. "Met name de voorgestelde 'efficiencykorting' van 1 procent op alle tarieven is een blinde bezuiniging. Deze manoeuvre plaatst de werkelijkheid buiten beeld: de groei van de uitgaven voor de ouderenzorg houdt sinds jaar en dag geen gelijke tred met de vergrijzing."

De jaarlijkse groei van de kosten voor de ouderenzorg bezorgden opeenvolgende kabinetten al veel hoofdbrekens. Mariëlle Rompa heeft daar wel begrip voor, maar beklemtoont dat een aantal uitgangspunten buiten de discussie zou moeten staan. Allereerst dat iedereen recht heeft op de zorg die nodig is. Een landelijk indicatieorgaan (het CIZ) bepaalt dat aan de hand van duidelijke criteria voor verantwoorde zorg. Het snijden in onderdelen van het zorgpakket, zoals dit kabinet van plan is met het beperken van de aanspraken op ondersteunende begeleiding, staat haaks op deze maatschappelijke afspraak. Zorginhoudelijke afwegingen komen dan onder regie te staan van een politiek probleem: het tekortschietende budget voor de ouderenzorg. "Het kabinet kan natuurlijk de vraag stellen of de rekening voor de vergrijzing niet anders verdeeld moet worden. Maar een overheid die suggereert dat mensen best met minder zorg toekunnen dan een onafhankelijk indicatieorgaan nodig acht, gaat op de verkeerde stoel zitten.", aldus Rompa.

Samenhang
Een ander belangrijk uitgangspunt is de samenhang tussen zorg thuis (extramuraal) en zorg in zorghuizen (intramuraal). Het Nederlandse zorgsysteem ademt als het ware met twee longen en dat is uniek in de wereld. Daardoor kunnen mensen die dat willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen én worden aanzienlijk hogere maatschappelijke kosten door opname in een zorghuis bespaard. De zorgkosten groeien aanzienlijk wanneer iemand vanuit huis naar een verpleeg- of verzorginstelling gaat, terwijl er steeds meer mogelijkheden bestaan om zorg thuis op een gelijkwaardig niveau te realiseren. Rompa: "Ook in de politiek bestaat sinds jaar en dag overeenstemming dat dit een prachtsysteem is. Het beperken van de zorg thuis, onder andere in de ondersteunende begeleiding, heeft daarom verstrekkende gevolgen. Het zal leiden tot eerdere opname in een zorghuis en frustreert de extramuralisering van de zorg. Dat is dus, in goed Nederlands: penny wise, pound foolish. Snijden in de zorg thuis komt de samenleving uiteindelijk duur te staan."

Beleidsjargon
Het kabinet stelt ook extra middelen beschikbaar, met name 250 miljoen euro voor de verpleeghuizen, conform eerdere beloften in verkiezingstijd en adviezen van onder andere de NZa. Ook het Nivel benadrukte recent het belang van extra investeringen in deze sector. Toch blijft het echte probleem buiten beeld: het structurele tekort in de financiering van de ouderenzorg. Door het debat te voeren met begrippen als 'budgetoverschrijding', 'efficiencykorting' en 'pakketbreedte' wordt de suggestie gewekt dat de toenemende zorgkosten door de vergrijzing een politiek beheersbaar probleem zou zijn. Rompa: "De vergrijzing dring je niet terug met beleidsjargon. Het verpakken van een blinde bezuiniging van 160 miljoen op de AWBZ als een 'efficiencykorting' van 1 procent, is politieke cosmetica. Alleen al vanuit arbeidsmarktperspectief zijn zulke kortingen niet te plaatsen; dit krimpbeleid bindt onze handen op de rug om het werken in de zorg aantrekkelijk te houden. De overheid acteert als een wantrouwende schatkistbewaarder die achter de toenemende zorgvraag oneigenlijk gebruik vermoedt. In werkelijkheid laten de exploitatieresultaten van zorgorganisaties alleen maar een dalende lijn zien. Ook verzekeraars melden niets over te houden aan hun zorgpolissen. Niemand in de zorgsector wordt beter van de vergrijzing, integendeel. De overheid weigert gewoon over de brug te komen voor het simpele gegeven dat meer mensen meer zorg nodig hebben. Zo lang de AWBZ een uit premies en publieke middelen bekostigd recht op zorg borgt, heeft de politiek geen andere keus dan hiervoor voldoende geld ter beschikking te stellen."

ActiZ
ActiZ is de brancheorganisatie van circa 500 zorgondernemers. Haar leden bewegen zich in de markt van zorg, wonen, welzijn, preventie en aanverwante diensten. Met een jaarlijkse omzet van circa 12 miljard euro en 400.000 werknemers behoort de branche tot de grootste economische sectoren van ons land.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie