Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Fout in onze anesthesievoorlichting aan de patiënten met myotone dystrofie

Recent moest onze zoon worden geopereerd; zijn galstenen moesten worden verwijderd. De anesthesioloog dr.G. Bachler van het Geminiziekenhuis in Den Helder ging niet over één nacht ijs. Zij had van onze zoon een voorlichtingspapier gekregen, zoals dat bij de VSN in onze diagnosegroep al enige jaren circuleert. Dit papier heeft de titel "Myotone dystrofie: operaties onder algehele anaesthesie". Zij wist al gauw te melden, dat er een zeer gevaarlijke fout in dit document staat. Onder "regels bij algehele anaesthesie" staat onder punt 4 vermeld dat "inhalatie-anaesthetica zijn aan te bevelen boven intraveneuze middelen". Dit is een fout advies: Juist inhalatie-anaesthetica kunnen ernstige complicaties veroorzaken.

Het genoemde document dient dan ook te worden vernietigd. Evenzo moet U het Engelse document "Anaesthetic problems" dat U op onze website vindt niet meer gebruiken. Deze tekst is afgeleid van het hiervoor genoemde document.

Op onze website is in het David van der Woude centrum in 2006 de lezing opgenomen, die professor dr. L.H.D.J. Booij op een eerdere spierziektendag voor onze leden hield. De titel van deze lezing luidde: "Anesthesie bij patiënten met spierziekten. In het bijzonder myotone dystrofie". De informatie in dit artikel is wel juist(!) en kan dus in voorkomende gevallen worden overhandigd aan de anesthesioloog. Dit artikel is ook opgenomen in onze nieuwsbrief 15^de jaargang nr. 2.

De werkgroep streeft ernaar een meer gebruiksvriendelijke handleiding te verzorgen, maar dat laat nog even op zich wachten.

Bert Gasseling

Waarnemend voorzitter van de VSN-werkgroep myotone dystrofie / myotonieën.
18 september 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400