Gemeente Eemnes

Persberichten

Eemnes organiseert actie 'Veilig rijden voor senioren'

GeĂŻnteresseerden kunnen kiezen voor een ochtendbijeenkomst van 09.00 tot 12.00 uur of voor de middagbijeenkomst van 13.00 tot 16.00 uur. Alle inwoners van 70 jaar en ouder hebben al een uitnodigingsbrief ontvangen.

De actie Veilig Rijden 65+ is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) om oudere automobilisten de gelegenheid te bieden hun verkeerskennis te testen en eventueel op te frissen, evenals hun gezichtsvermogen, gehoor en reactiesnelheid te laten testen. Deze functies zijn in het verkeer van groot belang en kunnen soms ongemerkt verminderd zijn.

Het programma bestaat uit een uitleg over de nieuwe verkeersregels en de mogelijkheid vragen te stellen over ondermeer de verkeerssituatie in de eigen omgeving. Vervolgens maken de deelnemers samen met een ervaren rijinstructeur een rit in hun eigen auto. Tijdens de rit en in de nabespreking geeft de instructeur de deelnemer inzicht in zijn of haar rijgedrag. Tot slot is er nog een ogen- en gehoortest. Iedere deelnemer ontvangt een certificaat van deelname, een boekje met de belangrijkste verkeersregels en borden en een lijst met persoonlijke adviezen.

Doordat de gemeente een groot deel van de kosten van deze actie subsidieert, bedragen de deelnamekosten slechts 15, - .

De gemeente Eemnes hecht groot belang aan verkeerseducatie als middel tot verhoging van de verkeersveiligheid. Zo werd in het verleden al samen met de ROV al een bromfietscursus voor jongeren van 16 jaar georganiseerd. Als de actie Veilig Rijden voor Senioren slaagt, overweegt de gemeente een volgende keer een dergelijke cursus aan ouderen van 60 tot 70 jaar aan te bieden.

(Gepubliceerd 18-09-2007)