Gemeente Geldermalsen

Alsnog geluidsarm asfalt op gedeelte N327

18 september 2007 - Het provinciaal bestuur van Gelderland geeft alsnog gehoor aan de dringende oproep van omwonenden en het gemeentebestuur om geluidsarm asfalt aan te brengen op het weggedeelte van de N327 ter hoogte van Rhenoy/Gelicum.

Enige weken geleden kondigde de Provincie Gelderland onderhouds- en asfalteringswerkzaamheden aan op de Provincialeweg N327, onder andere op het weggedeelte vanaf de Diefdijk bij de grens met buurgemeente Leerdam en de aansluiting bij de Kerkweg/Hengmengweg ter hoogte van Rumpt. Gedeeltelijk gaat het om werkzaamheden op de hoofdrijbaan en gedeeltelijk betreft het werkzaamheden op de naastgelegen ventweg.

Terug dringen geluid
Enkele jaren geleden is zowel door omwonenden uit Rhenoy en Acquoy als door het gemeentebestuur van Geldermalsen tevergeefs bij het provinciaal bestuur gepleit voor het aanbrengen van geluidsarm asfalt ter hoogte van Acquoy en Rhenoy. Dit om de geluidsoverlast van het verkeer in de woonomgeving terug te dringen. Ter hoogte van de brug over de Linge bij Gellicum is inmiddels sprake van een soortgelijk probleem. Naar aanleiding van deze voorgenomen werkzaamheden hebben omwonenden en het gemeentebestuur opnieuw contact gezocht met de provincie om het eerdere verzoek wederom onder de aandacht te brengen. Nu er toch aan het betreffende weggedeelte gewerkt gaat worden is het vanzelfsprekend het ideale moment om het probleem van de geluidsoverlast gelijk mee aan te pakken.

Afweging provincie
Intern overleg bij de provincie heeft enkele dagen geduurd. Het aanbrengen van geluidsarm asfalt zat namelijk niet in het bestek van de aannemer en het was de afweging hoever je hiermee als provincie zou moeten gaan en wat de financiële consequenties uiteindelijk zouden zijn. Uiteindelijk heeft deze afweging voor een aantal omwonenden en de gemeente tot een positief resultaat geleid. Het gedeelte van de Provincialeweg vanaf net voor de afslag Gellicum (komende vanuit de richting Geldermalsen) tot net voorbij de komgrens Rhenoy wordt alsnog van geluidsarm asfalt voorzien. Dit betekent goed nieuws voor veel inwoners van Gellicum en Rhenoy. Helaas geldt dat niet voor de bewoners van de Lingedijk Acquoy die destijds juist de bewonersactie hebben geïnitieerd. Het wegdek ter hoogte van hun woningen verkeert nog in een uitstekende staat en onderhoud/opnieuw asfalteren is hier dus voor de provincie nog niet aan de orde.