Politie Rotterdam Rijnmond


* GROTE CONTROLE GROWSHOPS IN REGIO ROTTERDAM-RIJNMOND

ROTTERDAM-RIJNMOND - Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond heeft dinsdagmorgen om elf uur in samenwerking met diverse organisaties waaronder de Gemeente Rotterdam, energiebedrijf ENECO, de AID, UWV, de DCMR en de Belastingdienst 28 growshops in de regio Rotterdam-Rijnmond gecontroleerd. Deze winkels liggen in Rotterdam, maar ook in ondermeer Schiedam, Ridderkerk, Spijkenisse, Capelle aan den IJssel, Barendrecht, Vlaardingen, Den Brielle en Hellevoetsluis.

Resultaten
Bij deze controle waren drie growshops in de overtreding: één winkel had ongeveer 350 stekjes op voorraad en enkele henneptoppen, één winkel had een vuilniszak met hennepafval en één winkel had een gebruikershoeveelheid amfetamine. In totaal hielden agenten drie Rotterdamse mannen aan in de leeftijd van 29, 32 en 40 voor het overtreden van de Opiumwet. Voor het bezit van de amfetamine is een 35-jarige man uit Spijkenisse aangehouden. Naar aanleiding van deze controle zal de Belastingdienst een aantal zaken nader onderzoeken. Door de strengere handhaving lijkt het erop dat growshops zich meer houden aan de gestelde regelgeving.

Regelgeving
Het doel van de actie was om te controleren of alle growshops voldoen aan de gestelde regelgeving. Er is ondermeer gecontroleerd op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen, brandveiligheid, afdracht van inkomsten- en loonbelasting en de aanwezigheid van stoffen betreffende de Opiumwet. Daarbij is het willens en weten verkopen van kwekersbenodigdheden ten behoeve van de hennepteelt verboden.

Nieuw: onderzoek naar verbod
Nieuw hierbij is dat de gemeente de mogelijkheid onderzoekt om growshops te verbieden. De reden hiervoor is dat growshops een centrale rol spelen bij hennepteelt.

Bestuursrechtelijk optreden
Bij een overtreding wordt bestuursrechtelijk opgetreden door de burgemeesters van de betrokken gemeenten. In de vorige controle is opgetreden op basis van artikel 13 van de Opiumwet. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een growshop een hennepkwekerij financiert en faciliteert. Bij het constateren van strafbare feiten kan een burgemeester een growshop sluiten op grond van de APV.

Controle in 2006
Op 16 mei 2006 is ook een dergelijke actie uitgevoerd onder de growshops. Die dag heeft toen geleid tot 34 aanhoudingen. In 17 growshops werd de Opiumwet overtreden. Ruim 60 kilo henneptoppen en 6800 hennepstekken zijn vorig jaar in beslag genomen. Bij 6 growshops had men gefraudeerd met hun elektriciteits- en/of gasmeter. Er is tevens enkele malen procesverbaal opgemaakt voor het overtreden van de Bestrijdingsmiddelenwet. Er zijn bij die actie zijn toen door de gemeente Rotterdam 10 winkels gesloten, waarvan vijf voor een periode van een half jaar, en vijf voor de duur van een jaar.