Antillenhuis


Directeur Fundashon pa Planifikashon di Idioma, (FPI), dr. Ronnie Severing, in Nederland voor Taaltweedaagse

Dr. Ronnie Severing (rechts) overhandigt de boeken aan Gevolmachtigde Minister Paul Comenencia (Foto: Antillenhuis/Pevry Press)

Deze week heeft dr. Ronnie Severing een werkbezoek aan Nederland afgerond i.v.m. de voorbereiding op de Taaltweedaagse, een taalconferentie voor studenten lerarenopleiding primair onderwijs uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, de Nederlandse Antillen & Aruba. De Nederlandse Taalunie te Den Haag organiseert deze conferentie op 29 en 30 november 2007. Zij nodigt via de lerarenopleidingen 150 gemotiveerde studenten uit die het interessant en zinvol vinden om op uitdagende wijze twee dagen met het schoolvak Nederlands en het Nederlands als instructietaal bezig te zijn. Naast Nederlandse en Vlaamse studenten worden ook 5 studenten uit Suriname en 5 studenten uit de Nederlandse Antillen en Aruba uitgenodigd (voor meer informatie, zie www.taaltweedaagse.org).

Dhr. Severing bracht tijdens zijn verblijf in Nederland tevens een bezoek aan de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia. Tijdens dit bezoek overhandigde dhr. Severing de volgende recente Papiamentstalige uitgaven van het FPI, ter aanvulling van de leeslijst voor groep 8:


- Richard Piternella: No yora kantu di laman
- Sonia Garmers: Orkan i Mayra
- Anne Farnk: E Kas Patras (vernieuwde uitgave)
- Ligia van Meeteren-Henriquez: Pako, e makaku baldadi
- Orlando Araujo: E biahenan di Miguel Vicente Pata Kayente
- Diana Lebacs: Caimin su sekreto
- Luis Dario Bernal Pinilla: Catalino Bocachica
- Enrique Muller: Algun Fenomeno den Desaroyo di Papiamentu
- Wim Rutgers: De brug van Paramaribo naar Willemstad (Nederlands)

dhr. Severing liet op het Antillenhuis een boekenpakket achter voor mw. Marije Stolp, beheerder van de Kolekshon Antiana van de DOB Den Haag. Dit pakket zal z.s.m. aan haar worden overhandigd.

Achtergrondinformatie over de FPI: De Fundashon pa Planifikashon di Idioma, (FPI), Stichting voor Taalplanning, is in april 1998 opgericht. De stichting heeft het doel om relevante talen in de gemeenschap te bevorderen en de taalsituatie te reguleren. Daarbij heeft de FPI als taak om voorbereidende en uitvoerende werkzaamheden te verrichten met betrekking tot de belangrijke talen in de gemeenschap zoals onder andere het Papiamentu, het Nederlands, het Spaans en het Engels. Tevens heeft de stichting de taken overgenomen van het voormalige overheidsbureau Sede di Papiamentu, dat vanaf 1983 tot 1998 operationeel was.

Van de verschillende gemeenschapstalen wordt de meeste aandacht aan het Papiamentu besteed. Het Papiamentu is immers de algemene omgangstaal die bovendien de meeste moedertaalsprekers kent. Daardoor ook is het de taal waarvan in het onderwijs voor kennisverwerving zeker bij de aanvang het hoogste rendement mag worden verwacht. Doordat deze taal relatief jong is, heeft de uitbouw ervan extra zorg nodig.

Geleid door deze overwegingen heeft de overheid het beleidsvoornemen om op de Benedenwindse eilanden het Papiamentu een krachtiger rol te geven in de maatschappij en vooral in het onderwijs. De belangrijkste subsidiegever van de FPI is dan ook de Curaçaose overheid.

Voor meer informatie en/of persfoto's: Norman Serphos, Voorlichter / woordvoerder Antillenhuis serphos@kgmna.nl
---

Gepubliceerd op: 18-09-2007 Bron: Antillenhuis