ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Regering onderschat hefboomwerking ICT in Miljoenennota

18 september 2007

De ICT-branche is teleurgesteld over de weinige vernieuwingen in de begrotingsvoornemens van het kabinet. Om de doelstellingen uit het regeerakkoord te realiseren, kiest het kabinet voor een klassieke aanpak, te financieren uit lastenverzwaringen. Een gemiste kans, omdat een goed geregisseerde en brede inzet van ICT de arbeidsproductiviteit en de kwaliteit van dienstverlening kan verhogen in tal van sectoren.

Het kabinet heeft in zijn regeerakkoord een aantal ambities geformuleerd, bijvoorbeeld op het gebied van de publieke sector, volksgezondheid, onderwijs en duurzaamheid. De inzet van ICT om deze ambities waar te maken, komt onvoldoende terug in de begrotingsvoornemens. Terwijl innovatieve ICT-toepassingen bijdragen aan de realisatie van concrete doelen, bijvoorbeeld maatwerk in het onderwijs door leerlingen te laten excelleren in hun eigen tempo. Met hulp van ICT-investeringen in het onderwijs kan bovendien met minder mensen meer worden gedaan. De regering kiest vooral een klassieke aanpak zoals het verhogen van lerarensalarissen.

Regie

In de publieke sector moet beter worden samengewerkt om ervoor te zorgen dat vernieuwingen echt worden doorgevoerd en een ketenaanpak van de grond komt. Gedeelde verantwoordelijkheden zorgen nu voor onduidelijkheid en vertraging. Dit geldt voor verschillende sectoren. Het is belangrijk dat er een heldere verdeling is van verantwoordelijkheden en duidelijk is wie beslist over bijvoorbeeld de uitrol van e-overheid-projecten, projecten in de veiligheidsketen, het Electronisch PatiëntenDossier en het Electronisch KindDossier.

Kenniseconomie

Er liggen grote kansen om Nederland tot de top van de kenniseconomieën te laten behoren. ICT~Office ondersteunt daarom een uitbreiding van de fiscale regeling WBSO. Daarnaast pleit ICT~Office voor een structurele financiering van ICT-onderzoek door de overheid. In dat kader is de dreigende stopzetting van de Bsik-regeling een slechte zaak. Juist de samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven is essentieel om hoogwaardige kennis om te zetten in nieuwe producten en diensten. ICT~Office zet daarom (in samenwerking met NWO) met kracht het initiatief Van Kennis naar Kunde voort. Ondernemers worden hierbij geholpen samen te werken met kennisinstellingen. Tijdens het wereld IT-congres dat in 2010 plaatsheeft in Amsterdam, is het de ambitie te laten zien dat Nederland een kenniseconomie van formaat is.

Samenwerking

De ICT-branche gaat de uitdaging aan om mee te werken aan het beleidsprogramma. Startpunt hiervoor is het samenwerkingprogramma met de rijksoverheid, dat inmiddels is ondertekend door ICT~Office en de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (