EnergieTransitie positief over "Schoon en Zuinig"

18/09/2007 16:25



SenterNovem



Kabinet treft krachtige maatregelen en reserveert flink budget

EnergieTransitie verwelkomt het Kabinetsplan "Schoon en Zuinig" als een forse stap op weg naar een duurzame-energie-economie. Het Kabinet treft een aantal krachtige maatregelen, hanteert effectieve instrumenten en trekt daarvoor ook een flink budget uit. De regering legt verder een stevig accent op innovatie, waardoor zij toont te streven naar een trendbreuk.

EnergieTransitie, het brede samenwerkingsverband van bedrijven, maatschappelijke organisaties en wetenschappelijke instellingen, werkt aan verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. In 2050 moet hernieuwbare energie de norm zijn, het energiegebruik veel efficiënter en de CO2-uitstoot gehalveerd (t.o.v. 1990). Om dat doel te kunnen bereiken heeft EnergieTransitie vorig jaar in zijn actieplan aangegeven dat de investeringen in een duurzame energievoorziening aanzienlijk omhoog moeten. "Schoon en Zuinig" levert daar nu een flinke aanzet toe. De extra uitgaven zijn o.a. nodig om bestaande gebouwen veel beter te isoleren, om duurzame mobiliteit te bevorderen, om de stroomvoorziening te verduurzamen en om de overgang naar een 'bio-based' economie te kunnen realiseren.

EnergieTransitie is daarom verheugd dat "Schoon en Zuinig" de ambitieuze, eerder gepubliceerde Kabinetsplannen op energiegebied handhaaft en uitwerkt (in 2020: 2% energiebesparing per jaar, 20%-30% CO2-uitstootreductie (t.o.v. 1990) en 20% duurzame energie. Deze doelstellingen zijn zeer ambitieus, en met name die laatste zal een enorme krachtsinspanning vergen. EnergieTransitie bepleit daarom om in 2010 een ijkmoment in te lassen, zodat goed gekeken kan worden of bijstelling van de doelstellingen c.q het actieprogramma nodig is. Het Kabinet ziet de noodzakelijke energietransitie duidelijk als een kans voor versteviging van de economie in plaats van als louter een kostbare bedreiging.

De erkenning van de belangrijke aanjaagrol rol van EnergieTransitie daarbij en de instelling van een Regieorgaan EnergieTransitie onderstrepen dat op een positieve manier. Juist ook bij de nagestreefde innovatie kan EnergieTransitie een belangrijke rol spelen. Als beweging die streeft naar samenwerkings- en dwarsverbanden lukt het haar namelijk om soms zeer ongebruikelijke partijen bijeen te brengen, die juist samen voor doorbraken kunnen zorgen. Naast technologische dus ook 'maatschappelijke innovatie'. De regering kan bij het 'uitrollen' van "Schoon en Zuinig" van de daarbij opgedane EnergieTransitie-ervaring profiteren. Wel acht EnergieTransitie het van het allergrootste belang dat het Kabinet haar beleid consequent volhoudt. Zekerheid voor de markt is de beste manier om verduurzaming te stimuleren.

EnergieTransitie is verheugd dat het Kabinet boter bij de vis levert-niet alleen plannen, maar ook geld om ze te realiseren. Op de begroting worden de komende vier jaar aanzienlijke extra bedragen uitgetrokken voor investeringen in de noodzakelijke energietransitie. De totale uitgaven voor duurzaam energiebeleid lopen daardoor in de komende kabinetsperiode op van 1.548 mln. tot 1898 mln. euro (2011).

"Schoon en Zuinig" trekt ook een groot bedrag uit voor de nieuwe subsidieregeling SDE ter bevordering van een duurzame energievoorziening (326 miljoen euro). EnergieTransitie beschouwt dat als een helder signaal aan de markt: het wordt lonend om te investeren in verduurzaming van de energievoorziening.





http://www.energietransitie.nl