Gemeente Sint-Michielsgelstel


Asbest grotendeels opgeruimd

dinsdag 18 september 2007

Enkele delen sportpark De Brand in Berliucm nog niet bereikbaar, nadat op vrijdag 14 september asbest is vrijgekomen bij brand op Milrooijseweg.

In een pand aan de Milrooijseweg 55 in Berlicum heeft vrijdagmiddag een grote brand gewoed. In het dak van dit pand bevond zich asbesthoudend materiaal.

Vanwege de verspreiding van asbesthoudende stukjes is het gebied rondom het pand afgesloten geweest. Nog steeds zijn sommige plaatsen met geel lint afgezet. Deze terreinen mogen nog niet betreden worden. Dit betreft onder andere de bijvelden van voetbalvereniging BMC, het terrein van Gilde St. Joris, jeu de boulesvereniging Mooie Boule en fietscrossvereniging The Whoopers en de manege. Het overige gedeelte van sportpark De Brand en de openbare wegen zijn wel weer toegankelijk. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de wegen op vrijdagavond direct schoongemaakt. Na een inspectie op zaterdag werden de wegen weer vrijgegeven.
Voor het saneren van de bermen heeft men naar verwachting nog drie dagen nodig. Wanneer gebieden vrijgegeven worden, wordt het gele markeerlint weggehaald.

Veiligheidsmaatregelen
De brandweer heeft verschillende metingen verricht, waaruit gebleken is dat er geen hoge concentraties asbestvezels aanwezig zijn geweest. De asbeststukjes die gevallen zijn, zijn niet gevaarlijk. Echter wanneer de stukjes kapot getrapt worden of wanneer er overheen gereden wordt, kunnen er vezels vrijkomen. Daarom wordt dringend geadviseerd om de stukjes te laten liggen. Deze worden door het gespecialiseerde bedrijf opgeruimd.