MKB-Nederland

18-09-2007
Balkenende IV valt tegen
(Persbericht)

In het voorjaar leken de bedoelingen van het kersverse vierde kabinet-Balkenende nog goed, maar nu de plannen zijn uitgewerkt in de eerste Miljoenennota valt het bitter tegen. Dit stelt MKB-Nederland in haar commentaar op de rijksbegroting 2008.

De ondernemersorganisatie is blij dat het kabinet de vennootschapsbelasting verlaagt, maar kan er met haar pet niet bij dat het de inkomstenbelasting (IB) onberoerd laat. Verreweg de meeste ondernemers in Nederland vallen onder de IB-tarieven.

Ook belastingverhogende maatregelen die het milieu moeten ontzien, kunnen bij MKB-Nederland niet op applaus rekenen; het milieu gaat er niet op vooruit, de schatkist wel. Voorzitter Loek Hermans stelt voor om voor oude, vervuilende autos een sloopregeling te maken. Die autos moeten dan niet naar Polen of Afrika, maar echt van de weg af naar de sloperij. Met een fiscale maatregel of subsidieregeling kunnen de eigenaren worden gestimuleerd om een schone auto te gaan rijden.

Ernstig vindt Hermans de ontwikkeling dat de stijgende zorgkosten het bedrijfsleven volgend jaar 1,5 miljard euro extra kosten. Hiermee financieren ondernemers 35 procent van de extra uitgaven van het kabinet in 2008.

Het kabinet heeft de mond vol van ondernemerschap en een hogere participatiegraad van werkenden op de arbeidsmarkt, maar het wordt voor ondernemers nog steeds niet eenvoudiger om medewerkers in dienst te nemen. De loonkosten nemen alleen maar toe en de administratieve rompslomp neemt niet af. Evenmin komen er maatregelen om 55-plussers te behouden voor het arbeidsproces.

Positief oordeelt MKB-Nederland over de wijze waarop minister Bos de overheidsfinanciën op orde wil brengen. Ook gunstig is dat de WW-premie in 2009 omlaaggaat. Hermans tekent hierbij aan dat het kabinet een overschot van
circa 10 miljard euro aan sociale premies van werkgevers en werknemers in kas heeft, die terug moeten naar de sociale partners.

Eveneens positief is dat de attractieparken en kermissen onder het lage btw-tarief blijven. Het kabinet wilde aanvankelijk het hoge tarief van 19 en vanaf 2009
20 procent erop loslaten. Dat zou voor de branche een zware slag zijn geweest.

Grote zorgen maakt MKB-Nederland zich daarentegen over de vrijheid die gemeenten (terug)krijgen bij het vaststellen van de onroerend-zaakbelasting (ozb).

Onbegrijpelijk is het dat Balkenende IV zo weinig aandacht besteedt aan de zeer noodzakelijke verbeteringen van de bereikbaarheid. Door onzinnige procedures en milieuregelgeving kan er geen infrastructureel knelpunt worden opgelost. Dit geldt helaas evenzeer voor de bouw van woningen en de ontwikkeling van bedrijvigheid op het platteland.

Alles overziend meent Hermans dat 2008 economisch gezien gewoon een slecht jaar wordt.

reactie MKB-NL.pdf