Aftopping pensioenopbouw tast pensioenstelsel aan

18/09/2007 16:35



AEGON Nederland



Den Haag, 18 september 2007

Aftopping pensioenopbouw tast pensioenstelsel aan

De plannen van het kabinet om een maximum in te voeren voor de fiscale ondersteuning van pensioenopbouw, tast de basis van het Nederlandse pensioenstelsel aan. Het kabinet haalt slechts belastinginkomsten naar voren, die ze op een later moment tekort zullen komen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in ons land zo'n 8.000 mensen een brutoloon ontvangen dat hoger is dan wat de Commissie Dijkstal voorstelt als salaris voor de Minister President.

Omkeerregel
In de op Prinsjesdag 2007 verschenen Miljoenennota stelt het kabinet voor dat de omkeerregel (aanspraken vrijgesteld, uitkeringen belast) niet langer van toepassing is op pensioenregelingen waarbij de pensioenopbouw plaatsvindt op basis van een hoger pensioengevend loon dan 185.000 euro. Door deze maatregel wordt de - ook in het buitenland zo geroemde - solide basis van het Nederlandse pensioenstelsel aangetast.

Belastingverschuiving
Concreet houdt dit in dat de premie die wordt betaald voor dit gedeelte van het pensioen tot het loon wordt gerekend en als zodanig belast is. De andere kant van de medaille is dat de pensioenuitkeringen na pensionering niet belast kunnen worden. Er is dan ook niet zo zeer sprake van een extra belastingopbrengst, maar van een naar voren halen van belastingheffing. Bovendien, zo hebben fiscaal specialisten van AEGON berekend, kost de maatregel de schatkist met andere woorden op de lange termijn ruim drie keer zoveel als het op de korte termijn oplevert. a) En dat terwijl er voor het behouden van het huidige systeem in 2040 al een tekort wordt verwacht van 16 miljard euro.

Standpunt AEGON
AEGON is niet principieel tegen het voeren van een politieke discussie over een toekomstige oudedagsvoorziening. Een dergelijke discussie moet dan echter wel worden gevoerd op de inhoud. De maatregel die het kabinet nu voorstelt vindt AEGON slecht omdat:
- Het de basis van het Nederlandse pensioenstelsel aantast;
- Hierdoor de complexiteit van het fiscale pensioenstelsel verder toeneemt;
- De te verwachten opbrengsten marginaal zullen zijn omdat er slecht ca. 8.000 mensen in Nederland meer verdienen dan deze grens;
- De baten (dus) niet opwegen tegen de lasten;

- Er alleen sprake is van het naar voren halen van belastingheffing en niet van extra inkomsten, waardoor de maatregel de schatkist op de lange termijn ruim drie keer zo veel kost als het op de korte termijn oplevert;


- De belastinginkomsten over pensioenuitkeringen in de toekomst zullen dalen, waardoor juist in de periode waarin de vergrijzing manifest wordt (2040) het houdbaarheidstekort nog groter zal worden;
- De pensioenuitvoerders en de belastingdienst zullen worden geconfronteerd met aanzienlijke uitvoeringsproblemen en -lasten;
- De ervaring leert dat dergelijke grenzen de neiging hebben om steeds verder te zakken, waardoor op termijn ook de minder betaalden de dupe worden.

a) Uitgaande van een rekenrente van 4% op pensioendatum, bedraagt de premie voor een nu 35-jarige per 10.000 euro ouderdomspensioen ongeveer 3.300 euro per jaar. Om te komen tot 10.000 euro ouderdomspensioen is een pensioengevend salaris nodig van 100/70 10.000 euro = 14.285 euro. Indien de pensioenopbouw voor dit gedeelte van het pensioengevend salaris niet meer onder de omkeerregel valt, omdat het totale salaris 199.285 euro bedraagt (uitgaande van een grensbedrag van 185.000 euro), levert dat per jaar 52 procent van 3.300 euro = 1.716 euro aan extra loonbelastinginkomsten op. Daar tegenover staat echter dat te zijner tijd een gedeelte van het ouderdomspensioen ter grootte van 10.000 euro per jaar onbelast wordt ontvangen door de gepensioneerde. Daardoor derft de schatkist per jaar een bedrag van euro 5.200.

Stel dat er 8.000 mensen zijn die meer verdienen dan 185.000 euro en die gemiddeld genomen voldoen aan de uitgangspunten van dit voorbeeld, dan bedraagt de extra belastingopbrengst nu ongeveer 13,7 miljoen euro per jaar. Na pensionering derft de schatkist echter 41,6 miljoen euro per jaar aan belastinginkomsten.








AEGON