Ministerie van Algemene Zaken

september

'Dynamiek combineren met zekerheid'

Nieuwsbericht | 18-09-2007

Toelichting minister-president Balkenende op de Troonrede 2007 in Sociëteit de Witte in Den Haag.

"De kracht van Nederland ligt in openheid, dynamiek en ondernemerschap. Het kabinet wil die dynamiek combineren met zekerheid en zorgen voor gezonde overheidsfinanciën."

Dat zei minister-president Balkenende in een toelichting op de Troonrede 2007, op een persconferentie in Sociëteit de Witte in Den Haag.

'We dienen een solide en ambitieuze begroting in, waarin de doelstellingen uit het beleidsprogramma concreet worden ingevuld', aldus Balkenende.

Balkenende: 'De kracht van ons land ligt in openheid, dynamiek en ondernemerschap'. Tegelijkertijd ziet het kabinet dat de snelle veranderingen veel mensen onzeker maken. Het kabinet wil dynamiek combineren met zekerheid.

Overheidsfinanciën

'Zekerheid zit in de eerste plaats in gezonde overheidsfinanciën die verantwoord zijn in het licht van de toekomst', zei Balkenende.

Aan het einde van de kabinetperiode is er een structureel overschot van ruim 1%. De staatsschuld daalt naar het laagste niveau in meer dan 30 jaar.

'Juist nu maatregelen'

'Het kabinet grijpt de gunstige economische omstandigheden aan om juist nu maatregelen te nemen die ons in de toekomst sterker maken.' Balkenende omschreef dat als bij mooi weer het dak repareren.

'Dit is het juiste moment om te investeren in publieke belangen die de kwaliteit van leven en daarmee de zekerheid van mensen vergroten.' Balkenende noemde daarbij onderwijs, een schoon milieu, duurzame energie, veiligheid en sociale samenhang in oude wijken.

Verschuiving in lasten

De eigen verantwoordelijkheid van mensen wordt onder meer ingevuld door milieumaatregelen in de lastensfeer. Een iets hogere belasting op consumptie geeft volgens Balkenende ook ruimte om de lasten op arbeid te verlagen.

'Met de verschuiving in lasten versterken we de structuur van de economie. Dat helpt meer mensen aan het werk. Werkenden worden in de maatregelen van het kabinet beloond.'

Koopkracht

Balkenende: 'In het geheel van maatregelen voor 2008 ontzien we de zwakste schouders. Het koopkrachtbeeld voor het totaal van deze kabinetsperiode is overigens over de hele linie positief.' De minister-president wees erop dat dat met name voor werkenden en gezinnen met kinderen het geval zal zijn.

Dynamiek

Het kabinet wil de internationale oriëntatie van Nederland verder versterken. 'Het versterken van dynamiek en internationale samenwerking is noodzakelijk voor onze toekomst', zei Balkenende. Er komt extra geld voor innovatie, ondernemerschap, vredesoperaties en duurzame energie in ontwikkelingslanden.

Meer informatie


* Toelichting minister-president Balkenende op persconferentie 18-09-2007 | PDF document, 29 Kb


*