Gemeente Breda

Bredase delegatie zeer tevreden over Chinareis

De Bredase delegatie van burgemeester, fractievoorzitters, ondernemers en Avans Hogeschool, is zeer tevreden over het verloop van de reis naar China die van 10 tot en met 16 september heeft plaatsgehad.

Doel van de reis was het verkennen van de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van economie, onderwijs en cultuur. De reis was georganiseerd vanuit Brabantstad en stond onder leiding van Commissaris van de Koningin, May-Weggen. Bestuurders en ondernemers uit heel Brabant nemen eraan deel. De Bredase delegatie werd aangevoerd door burgemeester Van der Velden die in Yangzhou, namens 18 West-Brabantse gemeenten en Tholen een intentieverklaring heeft getekend voor verdere samenwerking met deze Chinese stad.

China wordt als economische mogendheid steeds belangrijker. Daarbij is Nederland inmiddels de tweede EU-handelspartner van China. Reden voor Brabantstad om de lopende banden met China verder aan te halen en daarbij zo mogelijk nieuwe relaties aan te gaan. Ook de regio West-Brabant is sterk geïnteresseerd om mogelijkheden daartoe verder te verkennen en vorm te geven. Om een aantal redenen is daarbij gekozen voor samenwerking met de stad Yangzhou.

Yangzhou

Yangzhou is een stad met een geschiedenis van ongeveer 2500 jaar. In de stad wonen 4,7 miljoen mensen. Yangzhou is een groene stad met een aantal gerenommeerde parken. Tevens kent de stad veel water, door haar ligging op het kruispunt van de rivier de Yangtze, hetgeen de stad een waterverbinding geeft met Sjanghai, en het Grand Canal. Daarnaast heeft een stad een merengebied, wat voor het toerisme in de stad een belangrijke troef is. Yangzhou beschikt over een aantal development zones, waar een veelheid van economische activiteiten plaatsvindt, variërend van automotive, scheepsvaart, metaal, chemie, LED-technologie, food, kleding en logistiek. Bij al deze economische ontwikkelingen besteedt Yangzhou veel aandacht aan het milieu. Belangrijk onderdeel van het bezoek was een presentatie over het National Environment Protection Model van Yangzhou. Daarnaast is er eind september een internationale waterconferentie in Yangzhou waar wethouder Schoenmakers een presentatie zal geven over hoe Breda met water omgaat.

Resultaten

De delegatie heeft gesprekken gevoerd met bestuurders en ambtenaren. Verder zijn er bezoeken gebracht aan het Nederlandse bedrijf Holland Mechanics en aan een Chinees kledingbedrijf. Hierbij heeft de delegatie met directie én werknemers gesproken over arbeids- en leefomstandigheden. Het beeld is dat, hoewel er nog behoorlijk wat slagen gemaakt moeten worden, de situatie ten opzichte van 10 jaar geleden enorm is verbeterd. Op de universiteit van Yangzhou hebben Avans en de gemeente Breda voor een groep van ongeveer 160 studenten een presentatie verzorgd over onze regio. Ook heeft de delegatie een aantal culturele bezienswaardigheden bezocht.

De vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hebben contacten kunnen leggen met Chinese ondernemers en kunnen ervaren hoe het werkt in China. Bedrijven kunnen ook direct profiteren van een samenwerkingsrelatie met Yangzhou en de andere Brabantse steden omdat het niet eenvoudig is om alleen de Chinese markt op te gaan. Ook overweegt een drietal Chinese bedrijven serieus om in West Brabant te gaan investeren. Daarnaast ziet Avans Hogeschool veel mogelijkheden voor haar International Business school en ook de NHTV ziet kansen voor een vorm van samenwerking, zeker gezien het toeristische profiel van de stad. Ook is samenwerking op cultureel gebied, bijvoorbeeld met het museum voor Grafische Vormgeving een optie; Yangzhou bezit de grootste verzameling Chinese houtgravures waarmee de eerste drukwerken zijn gemaakt.

Vervolg

Vervolgstap is nu dat in West-Brabant een werkgroep wordt gevormd die een actieplan gaat opstellen met doelen, inschatting van de resultaten, concrete acties, een planning voor de komende vier jaar, een organisatievorm, inbreng van gemeenten, onderwijs, bedrijfsleven en extra benodigd budget. Breda wil in april 2008 een handelsmissie organiseren naar Yangzhou voor het West-Brabantse bedrijfsleven en onderwijs om samen de verdere economische mogelijkheden te verkennen.

Breda, 18 september 2007

Bijglage:

Deelnemers Bredase delegatie

o de heer P.C.A.M. van der Velden, burgemeester van Breda

o de heer H. Haarhuis, fractievoorzitter PvdA Breda

o de heer A. Lips, fractievoorzitter CDA Breda

o mw. H,. van Maanen, fractievoorzitter VVD Breda

o de heer P. Nijskens, directeur van het REWIN

o de heer F. van Kalmthout, vice-president Avans Hogeschool

o de heer J. van de Vijver, directeur Avans Hogeschool

o mw. S. van Someren-Wang, adviseur en tolk

o de heer H. Schipper, managing partner van KEK Global B.V.

o de heer E. Oostvogels, directeur van Oostvogels Logistics

o mw. C. Oostvogels, directeur van Oostvogels Logistics

o de heer C. Budding, hoofd Economische Zaken gemeente Breda/directeur BRIM

o de heer G. van Liefland, adjunct-directeur BRIM

o de heer A. van der Zee, gemeente Breda