Gemeente Roermond

Roermond en Niederkrüchten sluiten convenant over hulp bij calamiteiten

De gemeenten Roermond en Niederkrüchten ondertekenen dinsdag 18 september een overeenkomst over wederzijdse grensoverschrijdende hulpverlening bij branden en andere calamiteiten. Het betreft het deel van de B52 (Bundesautobahn 52) op het gebied van de gemeente Niederkrüchten en de N280 op het gebied van de gemeente Roermond. Die samenwerking geldt verder voor alle andere branden en calamiteiten op grondgebied van de gemeenten.

De overeenkomst ligt in het verlengde van een convenant van 23 mei 1991 tussen het Rijk en de Duitse deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen over grensoverschrijdende samenwerking tussen lagere overheden en andere openbare diensten. Die overeenkomst is sinds 1 januari 1993 van kracht.

De partners verplichten zich binnen de grenzen van hun mogelijkheden samen te werken op het gebied van voorkomen, bedwingen of bestrijden van branden, ongevallen en andere calamiteiten. In noodzakelijke gevallen kunnen beide partners elkaar ondersteunen, met name als het erom gaat wie ergens het snelst ter plekke kan zijn. Zodoende kan veel schade worden voorkomen of beperkt, en kunnen ook mensenlevens worden gered.
De gemeente Roermond en Niederkrüchten zien de overeenkomst als een versterking van de band van buren.

De ondertekening van het convenant is in de Statenzaal van het stadhuis in Roermond. De delegatie van Niederkrüchten bestaat uit burgemeester Herbert Winzen, wethouder Klaus Blech, brandweercommandant van de vrijwillige brandweer Niederkrüchten Hans-Rudolf Mooren en hoofd veiligheid Thomas Lankes. De gemeente Roermond is vertegenwoordigd door burgemeester Henk van Beers, gemeentesecretaris Karel Joosten en brandweercommandant Gé Cloosterman.

Publicatiedatum: 18.09.2007 Bijgewerkt: 18.09.2007