Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Beschrijving Fietsroute Groene AS

17 september 2007

De Groene AS staat voor prachtige natuur en oogverblindende landschappen. De variatie is enorm met bosrijk gebied, drassig laagland, water en allerlei varianten daarin. Aan de rand van Amsterdam lijkt de omgeving voortdurend te veranderen.

Fietsen in de Lutkemeer bijvoorbeeld, staat voor lekker uitwaaien. De partners Dienst Landelijk Gebied, Stichting Mainport en Groen, Recreatieschap Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer presenteren zich in de Lutkemeerpolder. Met de boswachter kunnen geïnteresseerden het gebied verkennen en zich bij laten praten over de geheimen van dit drassige natuurlandschap.

vrouwenfietsen-1.jpg (65 Kb)

Natuurpark de Vrije Geer is maar een pedaaltrap verwijderd van de Lutkemeer. Mede door de opname van het park in de Groene AS, is dit natuurgebied behouden gebleven. Stadsdeel Osdorp beheert het Natuurpark, dat een doorgangsroute is voor amfibieën. Fietsend langs de Ringvaart, is De Oeverlanden het volgende Groene AS project op de fietsroute. Een bosrijk natuurgebied aan het Nieuwe Meer. Bootjes meren aan, een speeltuin is er voor het vermaak van de kinderen en de natuur biedt de rust om te onthaasten. Stadsdeel Slotervaart vertelt bij hun informatiepunt graag over dit bijzondere gebied. Waar nu de natuur nagenoeg vrij spel heeft, lag vroeger een vuilstortplaats. Het contrast kan niet groter zijn!

Met een pontje kan het Nieuwe Meer worden overgestoken naar het Amsterdamse Bos. Al 90 jaar is dit bos een trekpleister voor Amsterdammers die graag willen ontspannen. Bij het bezoekerscentrum aan de Bosbaan wordt uitgelegd wat de rol is van het Bos in de Groene AS en enthousiastelingen kunnen een puzzeltocht door het Bos ondernemen.

Door het Schinkelbos, een natuurbos aan de rand van het Amsterdamse Bos, leidt de Groene AS Fietsroute naar de Middelpolder. Aan de Amstel is buitenplaats Wester-Amstel, waar de organisatie Groengebied Amstelland huist. Dit samenwerkingsverband beheert het drassige natuur- en recreatiegebied Middelpolder. In Wester-Amstel vinden bovendien tentoonstellingen plaats. Zeker een bezoekje waard.

Langs de Groene AS Fietsroute liggen verschillende horecagelegenheden die speciaal voor de Groene AS Dagdeelnemers aanbiedingen hebben: Paviljoen Aquarius, boerderij Meerzicht, de Patatza(a)k en café Klein Kalfje.

Tijdens de Groene AS Dag wordt bovendien een `vossenjacht' gehouden, waarmee een Etrex Legend valt te verdienen, dé TomTom voor fietsers en wandelaars. De zes informatiepunten langs de route fungeren als stempelpunt bij de vossenjacht.

Voor flora, fauna en recreatie
De Groene AS is een aantrekkelijk landschap voor recreatie, net zoals het een goed en rijk leefgebied is voor de flora- en faunawereld. De Groene AS brengt de natuur weer terug in de stad en zorgt voor een groter en aaneengesloten leefgebied voor diverse diersoorten. De uitwisseling van dier- en plantensoorten in het gebied geeft een zeer divers en typerend karakter. Het drassige laagland vormt een thuis voor dieren als de ringslang, de waterspitsmuis, de hermelijn, de rugstreeppad, de torenvalk en vele anderen. Met diervriendelijke passages en ecoducten worden deze dieren beschermd en krijgen zij de kans zich voort te planten.

De Groene AS Dag is bij uitstek geschikt om te onthaasten, inspiratie op te doen en te bewegen. Fietsen, kijken, struinen en de opening van de Lange Bretten met een hapje en een drankje maken van de Groene AS Dag een leuke dag voor jong en oud.

Algemeen
De Groene AS Fietskaart valt op woensdag 19 september huis aan huis in de brievenbus in Aalsmeer, Amstelveen, Badhoevedorp, Halfweg, Lijnden, Zwanenburg en de stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp en Slotervaart. De kaart is ook af te halen bij bovenstaande gemeentehuizen en stadsdeelkantoren.

Meer informatie over de Groene AS Dag is te vinden op www.groene-as.nl. Op deze website is ook de fietskaart te downloaden.

Samenwerking
In 1995 ondertekenden tien partners het ontwikkelingsplan Groene AS: provincie Noord-Holland, de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam en Haarlemmermeer, de stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp en Slotervaart uit Amsterdam en de Hoogheemraadschappen Rijnland en Amstel, Gooi en Vecht. Andere organisaties die bij de Groene AS betrokken zijn, zijn Dienst Landelijk Gebied, Stichting Mainport en Groen, Recreatieschap Noord-Holland en Amsterdamse Bos. Gezamenlijk ontwikkelen zij de projecten binnen de Groene AS, die in 2016 gereed moet zijn.