Woonbond


18-09-2007

Tweede Kamer, maak korting op huurtoeslag ongedaan.

Het kabinet had met één heel gerichte maatregel de koopkracht van ruim
1 miljoen hurende huishoudens die huurtoeslag ontvangen, kunnen verbeteren. Uit de VROM-begroting blijkt dat het Kabinet het koopkrachtverlies van deze hurende minima niet goedmaakt. Dat was mogelijk geweest door de bezuiniging op de huurtoeslag geheel terug te draaien. De Woonbond vindt het een gemiste kans dat het kabinet daar niet voor kiest. De bezuiniging van 1 juli 2007, waarbij de eigen bijdrage in de huurtoeslag verhoogd werd van 17,05 euro naar 18,10 euro wordt met ingang van 1 januari 2008 ongedaan gemaakt. Huurders met huurtoeslag worden 1,05 euro minder gekort; dat is een druppel op een gloeiende plaat.
De Woonbond is blij met het besluit van het kabinet om de maximale huurverhoging te beperken tot de inflatie. 'Het stond al in het regeerakkoord, maar het is toch prettig dat het nu echt vertaald is in concreet beleid', reageert Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Het terugdraaien van deze korting is de meest effectieve manier om koopkrachtverlies voor de minima tegen te gaan. Als de korting vanaf 1 januari 2008 wordt geschrapt, hebben huurtoeslagontvangers direct 17,05 euro netto per maand meer te besteden. Met deze maatregel zou het kabinet uitvoering geven aan de belofte van het Coalitieakkoord om de betaalbaarheid van het wonen te verbeteren.

In de vorige kabinetsperiode is euro 600 miljoen op de huurtoeslag bezuinigd via een korting van
12 euro per maand per 1 juli 2004, oplopend naar 18,10 euro per 1 juli 2007. Huishoudens met huursubsidie hebben alleen door die korting een koopkrachtdaling van 1,25% ondervonden, zo berekende het NIBUD in september 2004. Voor 2005 betekende dat volgens het CPB voor alle huishoudtypen met een uitkering (veelal huursubsidieontvangers) een daling van de koopkracht van 1,75% vanwege de korting (zeven van de tien huursubsidieontvangers hebben een inkomen op het sociaal minimum en vier op de tien zijn ouder dan 65 jaar). De koopkracht van huishoudens op minimumniveau met huurtoeslag neemt in 2007 0,1%-punt minder toe door de verlaging van de huurtoeslag per 1 juli 2006. De koopkracht van minimumuitkeringsgerechtigden met kwijtschelding van de Onroerend Zaakbelasting voor gebruikers nam in 2006 met 0,5%-punt minder toe, doordat zij niet profiteren van de afschaffing ervan. Voor 2008 verwacht het CBS voor de laagste inkomens geen koopkrachtverbetering, met uitzondering van de alleenstaande AOW-ers, die er met een magere 0,25% op vooruit gaan.

Juist de lage inkomens hebben onder het vorige kabinet zwaar geleden onder deze bezuiniging. Uit het Woononderzoek Nederland van het ministerie van WWI (WoON 2006) komt pregnant naar voren dat de netto-huurquoten onder het vorige kabinet sterk zijn gestegen (huurders betalen nu gemiddeld 24,2% van hun netto-inkomen aan de huur). De hoogste huurquoten worden aangetroffen bij de laagste inkomens, die aanspraak kunnen maken op huurtoeslag. Tegelijkertijd zijn ook de overige woonlasten, zoals de energierekening, sterk gestegen.

De groep van ongeveer een miljoen huurtoeslagontvangers bestaat volledig uit huishoudens met een laag inkomen. Tweederde van hen heeft een inkomen op of zelfs onder het minimum. Bijna 40 procent van alle huurtoeslagontvangers is ook nog ouder dan 65 jaar. Deze groep ouderen moet zien rond te komen van uitsluitend een AOW-uitkering, soms aangevuld met een uiterst bescheiden pensioentje. Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat huurtoeslagontvangers de stijgende woonlasten moeten opvangen door te bezuinigen op primaire levensbehoeften als voedsel, kleding, energie en sociale activiteiten. De Woonbond vindt dat het kabinet eindelijk serieus werk moet maken van de uitvoering van deze passage uit het coalitieakkoord: Bijzondere aandacht is nodig voor het reëel besteedbaar inkomen van huishoudens. In dat verband dient in de eerste plaats acht te worden geslagen op de vaste lasten die samenhangen met wonen(huur), zorg en kinderen en de daarop geënte toeslagen.
Zodat huurders met huurtoeslag in 2008 qua koopkracht in de plus komen.