Kabinet veroorzaakt onzekerheid

18/09/2007 16:48



Verbond Van Verzekeraars



Het kabinet Balkenende-IV staat voor zekerheid maar maakt dat onvoldoende waar. Dat is de reactie van het Verbond van Verzekeraars, de belangenorganisatie voor de verzekeringsmaatschappijen in Nederland (gezamenlijk premie-inkomen 70 miljard euro) op de Miljoenennota 2008. In plaats van zekerheid schept het kabinet onzekerheid rond de oudedagsvoorziening en de levensloopregeling.


1) Het Verbond van Verzekeraars heeft met verbazing kennis genomen van het voorgenomen plan van het kabinet om de fiscale aftrekbaarheid van de pensioenpremies te beperken. Deze maatregel leidt opnieuw tot veel onduidelijkheid voor de pensioenuitvoerders en hun klanten, die de afgelopen jaren al met talloze maatregelen zijn geconfronteerd. Deze maatregel staat haaks op het beleid om de oudedagsvoorzieningen voor de toekomst betaalbaar te houden De voorgestelde aftopping van de fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies betekent een tweedeling in de fiscale behandeling van de pensioenpremie. Deze tweedeling heeft tot gevolg dat een deel van de pensioenpremie niet meer fiscaal aftrekbaar is en de uitkering voor dat gedeelte in de toekomst niet meer zal worden belast in de inkomstenbelasting maar onder de vermogensrendementsheffing Dat betekent dat er voor een relatief beperkt aantal deelnemers een volledig aparte tweede administratie van pensioenrechten moet worden opgezet en vervolgens nog tientallen jaren daarna moet worden bijgehouden. Dat betekent de aanpassing van duizenden pensioencontracten. Dit leidt op korte maar ook lange termijn tot hoge administratieve lasten.


2) Verder biedt het kabinet volstrekt geen duidelijkheid over de levensloopregeling. Dat betekent al weer een verloren jaar terwijl de ambitie van dit kabinet is om de levensloopregeling toegankelijk te maken voor een grotere groep werknemers en zelfstandigen. Het Verbond van Verzekeraars heeft daarvoor een aantal concrete suggesties:


- creëer meer duidelijkheid over de bestendigheid van de levensloopregeling. Veel mensen hebben nu hun twijfels over het voortbestaan van de regeling. Ze 'durven' er niet aan deel te nemen, uit angst dat de regeling 'toch niet lang zal bestaan'. Ook moet er meer duidelijkheid komen over het aanbrengen van beperkingen in de regeling;


- haal de verplichte keuze tussen spaarloon en levensloop weg. Nu nemen veel mensen niet aan levensloop deel, omdat ze al aan spaarloon deelnemen. Dat staat het succes van levensloop in de weg;


- geef de werkgever meer mogelijkheden om de regeling te stimuleren, door de mogelijkheid van de specifieke werkgeversbijdrage.

Afgezien van het stimuleren van een bredere deelname, vindt het Verbond dat het beschikbare spaarsaldo, dat mensen via levensloop sparen, breder moet kunnen worden gebruikt dan alleen voor verlof. Op die manier kan de levensloopregeling een volwassen instrument worden, dat past bij een modern arbeidsmarktbeleid.