AWVN

Datum: 18 september 2007

Het wordt nu écht oppassen voor een explosie van de loonkosten. Alle sociaal-economische ontwikkelingen wijzen op opwaartse druk op de loonontwikkeling.

Dat zegt werkgeversvereniging AWVN in een reactie op de vandaag - Prinsjesdag - gepresenteerde kabinetsplannen. De officiële stukken van het CPB voorzien een loonkostenstijging van meer dan 4 procent in 2008.

Uit de kabinetsplannen blijkt voor werkgevers een lastenverzwaring, onder meer voortkomend uit stijging van de kosten van het zorgstelsel en van de WW-premie in 2008. Daarnaast voorziet AWVN vakbondsreacties in het CAO-overleg om de eveneens stijgende lasten voor burgers te compenseren via de lonen.

Bovenop deze door het kabinet in gang gezette opwaartse loondruk speelt de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt die langs een groot aantal lijnen de kosten van arbeid opstuwt.

Verder zorgt de nog sterke economie vooral aan de zijde van vakbonden voor een optimistisch klimaat in het arbeidsvoorwaardenoverleg en stijgende looneisen. De afgelopen maanden liep de gemiddelde overeengekomen contractloonstijging over 2007 op van net boven de 2 procent vóór de zomer tot 2,5 in september.

Tenslotte zal - zo blijkt uit de Prinsjesdagstukken - de inflatie in 2008 oplopen tot 2 procent, óók al een gegeven dat hoge looneisen kan uitlokken.

AWVN roept haar leden en de vakbonden op beheerst met deze gegevens om te gaan en een exclusieve focus op de lonen te voorkomen. In plaats daarvan moet het veel meer gaan om maatregelen die participatie en flexibiliteit bevorderen. Anders gezegd: het wordt belangrijker dan ooit om indringend te kijken naar CAO-afspraken die de onderneming óók iets opleveren in termen van rendement en concurrentiekracht, meer sociale innovatie en daarmee meer continuïteit en groei.

Klik hier voor de AWVN-Prinsjesdaganalyse