Gemeente Heemskerk


dinsdag, 18 september 2007

Bewoners Boven de Baandert zoeken ontmoetingsplekken in de buurt

HEEMSKERK - De goedbezochte eerste werkplaats op weg naar een nieuw buurtcontract voor Boven de Baandert leverde interessante suggesties op. Er was onder de bijna veertig aanwezige bewoners bovendien grote overeenstemming over de onderwerpen waarvoor oplossingen gewenst zijn en over het feit dat daarvoor een gezamenlijke aanpak van organisaties én bewoners nodig is.

Dat bewoners een belangrijke rol hebben bij het veroorzaken én oplossen van problemen, daar was iedereen het wel over eens. En dat mensen moeten worden aangesproken op bijvoorbeeld hun verkeersgedrag ook. Maar "hoe bereik je boosdoeners?"
Elkaar ontmoeten, elkaar spreken, elkaar kennen vinden bewoners belangrijk voor de sfeer in de buurt. De deelnemers aan de eerste werkplaats zochten afgelopen maandag met elkaar naar plekken waar je elkaar kunt ontmoeten: bijvoorbeeld scholen na schooltijd voor activiteiten voor jongeren en ouderen en voor spreekuren met buurtagent of buurtmeester. Bij de ontwikkelingen van De Velst ziet men kansen. En bij gebrek aan binnenruimte bieden buitenactiviteiten gelegenheid voor ontmoetingen, zo blijkt dat de opblaasbare voetbalarena niet alleen voetballers, maar ook hun ouders en andere buurtbewoners trekt. Meer activiteiten organiseren is dus de boodschap. Samen krijgt je meer voor elkaar, al beseffen mensen dat er "morgen nog geen oplossing is".

Ook andere bekende onderwerpen kwamen afgelopen maandagavond in De Piramide ter sprake: de parkeerdruk in Breedweer, de verkeerssnelheid op de Zevenhoeven en De Baandert, het gebrek aan activiteiten en voorzieningen voor tieners. De deelnemers aan de werkplaats lieten zich uitnodigen om creatief na te denken over oplossingen. En dat leverde suggesties op als een parkeerterrein buiten de woonwijk waar de auto veilig kan staan, en korte, hevige snelheidscontroles. Daarbij kwam de rol van bewoners nadrukkelijk aan bod. "Bent ú bereid uw auto wat verderop te zetten", vroeg een van de deelnemers aan de andere aanwezigen.

Vervolg werkplaatsen
De eerste serie werkplaatsen krijgt volgende week een vervolg als de voorstellen verdeeld naar thema verder worden uitgewerkt. Dan zal er nadrukkelijk gesproken worden over de sociale leefbaarheid in de buurt en de rol van bewoners daarbij. Weer met bewoners, én met deelname van deskundigen van de buurtcontractpartners politie, ReinUnie, WOONopMAAT, Welschap en de gemeente. Op maandag 24 september heeft de werkplaats als thema: woonomgeving, op dinsdag 25 september: veiligheid en op donderdag 27 september gaat het over voorzieningen. Deelnemers aan de eerste werkplaatsen en andere bewoners zijn van harte welkom zich voor (een van) de werkplaatsen aan te melden bij mevrouw Ter Horst van de gemeente: per e-mail
horst@remove-this.heemskerk.nl of telefonisch 0251-256801.
---