Ingezonden persbericht


Onderzoek TNO naar storing op ziekenhuisapparatuur door WLAN

Invoering van WLAN-diensten in de medische omgeving een stuk dichterbij

Delft, 18 september 2007 -Draadloze apparaten die gebruik maken van een draadloos lokaal netwerk, ook wel WLAN of WiFi genoemd, zijn in te zetten in ziekenhuizen. Zolang hun antennes op meer dan tien centimeter afstand van medische apparaten blijven, zijn ze nauwelijks storend. Dit blijkt uit onderzoek dat TNO samen met veertien mkb-bedrijven in vier ziekenhuizen uitvoerde. De onderzoeksresultaten kunnen gebruikt worden om richtlijnen te formuleren voor veilig WLAN-gebruik in het ziekenhuis. Daarmee komt de invoering van WLAN-diensten in de medische omgeving een stuk dichterbij.

Het gebruik van draadloze lokale netwerken doet steeds meer zijn intrede in het dagelijks leven. In bijvoorbeeld draadloze laptops, handheld PDA's, mobiele telefoons zijn of kunnen WLAN antennes (Wireless Local Area Network) worden ingebouwd. WLAN-leveranciers en TNO hebben nu voor het eerst onderzocht of WLAN-technologie ook veilig in ziekenhuizen gebruikt kan worden. Bijna honderd medische apparaten zijn - zonder patiënten - in het ziekenhuis getest. Meegenomen in het onderzoek is medische apparatuur rond de patiënt op operatiekamers (OK), intensive care (IC), verpleegafdelingen, afdelingen voor KNF, dialyse, cardiologie, neonatologie, chirurgie en radiologie.

Resultaten
Op tien centimeter afstand stoorden WLAN-antennes drie procent van de onderzochte medische apparaten. De drie procents-grens wordt algemeen aangehouden als de aan gebruikers geadviseerde 'veilige afstand'. Bij WLAN ligt die grens dus op tien centimeter. Ter vergelijk: Bij GSM ligt de drie procents-grens op anderhalve meter. Op kortere afstanden treden meer storingen op. Als een WLAN antenne tegen de medische apparaten werd gehouden, vertoonde één op de tien apparaten storing. Het karakter van de storingen varieerde van licht tot onveilig voor de patiënt.

Richtlijnen voor veilig gebruik
TNO concludeert uit de resultaten van het onderzoek dat WLAN-toepassingen in het ziekenhuis mogelijk zijn en wil graag meewerken aan gedetailleerde richtlijnen voor het veilig gebruik ervan.

Over TNO:
TNO is een leidend, onafhankelijk kennisbedrijf dat vanuit haar expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door haar veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in. Bij TNO werken ruim 4300 professionals.

TNO werkt vanuit 5 kerngebieden:

* TNO Kwaliteit van Leven

* TNO Defensie en Veiligheid

* TNO Industrie en Techniek

* TNO Bouw en Ondergrond

* TNO Informatie- en Communicatietechnologie

Neem voor meer informatie contact op met:
TNO
Yvonne Janssen
Tel.: 071-5181694
E-mail: yvonne.janssen@tno.nl

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Gijs van Beek
Tel.: 030-656 50 70
E-mail: gijs@lvtpr.nl

Deelnemende bedrijven:
De participerende bedrijven in dit onderzoek zijn: Auxilium, Colubris Networks, Elspec, ExperantoXL, JB Telecom & Data consultancy, LANCOM Systems GmbH, Lumiad Telecommunication, Mobile Securities, PHI Data, Proxim Systems, Smartfuture, Trapeze Networks, Verkerk Service Systemen en Vosko Networking. Een aantal mkb-deelnemers is WLAN-fabrikant. Van deze bedrijven kwam de technische ondersteuning en kennis van de toepassingen. Vier ziekenhuizen werkten mee.