"Kabinet maakt beloften kraamzorg en preventief jeugdbeleid waar"

18/09/2007 17:00



ActiZ



Extra uren kraamzorg
Alhoewel ActiZ, organisatie van zorgondernemers, kritische vraagtekens plaatst bij het voorgenomen kabinetsbeleid rond de ouderenzorg, bestaat er waardering voor de initiatieven rond de kraamzorg en het preventief jeugdbeleid. Het kabinet maakt 34 miljoen euro vrij voor extra kraamzorg. ActiZ, waarbij het overgrote deel van de kraamzorgorganisaties in Nederland is aangesloten, vindt dat een goede zaak. Na jarenlange druk op de ruimte voor de ondersteuning van ouders en hun pasgeboren baby('s), lijkt er nu meer ontspanning aan het kraambed te komen. Doordat de kraamverzorgende meer uren in het gezin is, kan zij (of hij) met voorbeeldgedrag en voorlichting ouders helpen bij een goede start. Ook voor vroegsignalering van problemen bieden deze extra uren een belangrijke ondersteuning.

Centra voor Jeugd en Gezin
Ook de Centra voor Jeugd en Gezin, die er in alle gemeenten in Nederland moeten komen, beginnen steeds meer handen en voeten te krijgen. Het kabinet beoogt met deze centra "de omslag naar preventie" te maken en vindt daarvoor ActiZ aan haar zijde. Het eerder signaleren en aanpakken van opvoed- en opgroeiproblemen is hard nodig, gezien de stijgende vraag naar jeugdzorg. ActiZ werkt actief mee aan de totstandkoming van deze centra, waarin de jeugdgezondheidszorg (o.a. consultatiebureaus) en jeugdwelzijn kernpartners zijn. Bij ActiZ zijn alle consultatiebureaus van ons land aangesloten. De Centra voor Jeugd en Gezin kunnen een belangrijke rol spelen als een knooppunt van huidige voorzieningen. Het Elektronisch Kind Dossier (EKD) vormt daarbij een belangrijk onderdeel; ActiZ steunt het streven van het kabinet dat het EKD in 2008 wordt ingevoerd en hoopt dat juridische procedures daarvoor geen blokkade vormen.

ActiZ
ActiZ is de brancheorganisatie van circa 500 zorgondernemers. Haar leden bewegen zich in de markt van zorg, wonen, welzijn, preventie en aanverwante diensten. Met een jaarlijkse omzet van circa 12 miljard euro en 400.000 werknemers behoort de branche tot de grootste economische sectoren van ons land.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie