Gemeente Alphen aan den Rijn

investeert in mensen

Gemeente Alphen aan den Rijn investeert in mensen

De gemeente investeert de komende vier jaar in haar bewoners. Voor jeugd, zorg en welzijn, zelfredzaamheid en de sociale samenhang is tussen 2008-2011 10 miljoen euro extra beschikbaar. Met dit bedrag wil de gemeente een krachtige sociale impuls geven die doorwerkt in de jaren daarna. Dit alles onder de noemer: Programma Investeren in Mensen, kortweg PIM.

De gemeente gaat PIM inzetten voor extra schoolmaatschappelijk werk en het verbeteren van de zorgstructuur op scholen. Ook de peuterspeelzalen krijgen extra geld voor kwaliteitsverbetering. Hiervan betaalt de gemeente een aantal professionals. De peuterspeelzalen kunnen daarmee de ontwikkeling van kinderen nog beter in de gaten houden. Ook het realiseren van Centra voor jeugd en gezin valt onder de doelstellingen.

De gemeente zet PIM verder in bij voorlichtingsacties om schulden te voorkomen, de schuldhulpverlening te intensiveren, het verbeteren van de wijkaccommodaties en het uitvoeren van het Wmo-beleidsplan. Ook het wijkgericht werken, waar de raad in september een besluit over neemt, wordt uit PIM betaald.

Een opvallend project is het PIMplusproject, waarbij geïnvesteerd wordt in de verschillende terreinen gezamenlijk. In 2008 beslist de raad hoe dit project eruit komt te zien. De gemeente stelt met PIM een fors investeringsbudget beschikbaar. Daardoor komen er ook mogelijkheden fondsen te benutten of subsidies te verwerven die werken op basis van cofinanciering.

PIM geldt voor vier jaar. Activiteiten en projecten die een meerwaarde hebben, zullen ook na deze periode worden voortgezet. Zo kan de sociale winst worden vastgehouden. Wel zal er in die gevallen een plan moeten komen voor de financiering. Dit kan bijvoorbeeld door de bestaande middelen anders in te zetten onder het motto: oud voor nieuw of door het aanboren van andere financieringsbronnen. De gemeente zal in de jaren 2008 en 2009 bestaande activiteiten en projecten heroverwegen en toetsen. Dit kan leiden tot een andere inzet van bestaande budgetten na 2010.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn