Gemeente Alphen aan den Rijn

Rijn financieel gezond

Alphen aan den Rijn financieel gezond

Het gaat goed met de gemeente Alphen aan den Rijn. Het college presenteert een sluitende begroting voor 2008 aan de raad, waarin ruimte is voor extra geld voor een aantal belangrijke projecten. De voornemens in de Voorjaarsnota 2007 zijn allemaal opgenomen in deze begroting. Tegelijkertijd is er ook ruimte om nieuw beleid uit te voeren.

Financieel zit deze programmabegroting degelijk in elkaar. De begroting sluit, ook meerjarig. De lasten voor bewoners en bedrijven worden alleen verhoogd met de inflatiecorrectie. Het rioolrecht is hierop een uitzondering: volgens vastgesteld beleid wordt het rioolrecht verhoogd met 10 procent. Dit is nodig om de grote opgave op het gebied van aanleg en onderhoud van ons rioolstelsel ook meerjarig financieel vol te kunnen houden.

Investeren in de sociale samenhang van de stad, in de ontwikkeling van de Lage Zijde, en in de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening: dit zijn drie speerpunten uit de Voorjaarsnota 2007 van de gemeente Alphen aan den Rijn. Voor deze speerpunten is extra geld beschikbaar.

Programma Investeren in Mensen (PIM)
Verdeeld over vier jaar wordt er 10 miljoen extra geïnvesteerd in de speerpunten jeugd, zorg en welzijn, kwetsbare mensen en sociale samenhang in de wijken. De plannen hiervoor worden gebundeld in het Programma Investeren in Mensen (PIM). Met deze begroting wordt ook het plan van aanpak van PIM aangeboden aan de gemeenteraad.

Stadshart Lage Zijde
De ontwikkeling van het stadshart gaat verder aan de Lage Zijde. Met de reacties uit de inspraakperiode wordt het Masterplan voor besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Naar verwachting zal in september besluitvorming plaatsvinden. Van de totale (gemeentelijke) investering in het gehele project van 35 miljoen is nu 22 miljoen beschikbaar. Besluitvorming over het laatste onderdeel (het Waterfront) vindt later plaats.

Dienstverlening
De gemeente werkt aan de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening, onder andere door steeds meer diensten digitaal aan te bieden. Hierdoor wordt het voor de bewoners en bedrijven in Alphen aan den Rijn gemakkelijker en sneller van de diensten van de gemeente gebruik te maken. We willen het callcenter toerusten om op termijn 80 % van de klantcontacten direct af te handelen. Ook zal het aantal digitale producten verder toenemen.

Kastanjebomen
Een groot deel van de kastanjebomen in Alphen aan de Rijn is ziek. Ook bij andere bomen is er sprake van aantasting. Voor het verwijderen van aangetaste bomen en herplanten van forse nieuwe bomen wordt nu een bedrag vrij gemaakt van over vier jaar verdeeld - ruim 1 miljoen.

Nieuw beleid

* Herstructureringsfonds bedrijventerreinen Om de TransformatieVisie Oude Rijnzone te kunnen uitvoeren is herstructurering van alle bedrijventerreinen noodzakelijk. Het college stelt voor hiervoor een Reserve Herstructurering Bedrijventerreinen in te stellen. Hiervoor wordt in eerste instantie een bedrag van 700.000 beschikbaar gesteld.
* Versterken eigen vermogen Theater Castellum Het college stelt voor het eigen vermogen van het theater Castellum in de komende vier jaar te versterken met 130.000 per jaar. De gemeenteraad krijgt hiervoor een nader voorstel.
* WMO uitvoeringsorganisatie
Voor de fusiekosten van Stichting Welzijn en Stichting Zorgwijzer is in 2008 incidenteel 800.000 gereserveerd. Voor de structurele kosten is twee ton gereserveerd.

* Milieuhandhaving
Om te kunnen voldoen aan de eisen op het gebied van de kwaliteit van milieuhandhaving, is er een nieuw controlesysteem en extra menskracht nodig. Hiervoor wordt in 2008 300.000 uitgetrokken.

Extra investeringen
Er staan in de begroting ook voorstellen voor zaken waarin extra wordt geïnvesteerd:

* het beter toegankelijk maken van bushaltes voor minder validen;
* veiligheid (bestrijding fietsendiefstal, huiselijk geweld);
* parkkunst, cultureel besef, monumenten, historisch besef;
* een strandwacht bij het Zegersloot gebied;
* de uitvoering van het kwaliteitsplan van de brandweer;
* de uitvoering van het plattelandsbeleid dat in 2007 in de Visie Buitengebied wordt neergelegd;

* bewonersparticipatie;

* dierenwelzijn

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn