Gemeente Spijkenisse


Week van de Vooruitgang in Spijkenisse

18 september 2007

De Europese Week van de Vooruitgang, van 16 tot en met 22 september, krijgt in Spijkenisse veel aandacht. De gemeente Spijkenisse organiseert op zaterdag 22 september de Dag van de Vooruitgang, met allerlei activiteiten. Daarnaast starten op maandag 17 september nog drie projecten.

Opening OV-fiets uitgiftepunt
Op maandag 17 september opent in Spijkenisse het OV-fiets uitgiftepunt. De OV-fiets is de snelle en gemakkelijke huurfiets in het openbaar vervoer. Geen formulieren, geen borg en geen legitimatie, maar binnen zestig seconden een OV-fiets. Het Vervoer Coördinatie Centrum Rijnmond organiseert op deze dag de opening van de OV-fiets uitgiftepunten Blaak, Poortugaal, Hoogvliet en Spijkenisse Centrum. De officiële openingshandeling door portefeuillehouder Baljeu van de stadsregio en wethouder Christel Mourik van de gemeente Spijkenisse, vindt plaats om 14.30 uur op metrostation Spijkenisse Centrum.

Groene voetstappen door Spijkenisse
Op maandag 17 september gaat in Spijkenisse het project Groene Voetstappen van start. Kinderen van de basisschool verzamelen de `Groene Voetstappen' door een hele week lopend en fietsend naar school te komen. Voor elke heen- of terugreis die te voet, per fiets of per step wordt afgelegd krijgen ze een 'Groene Voetstap'. De leerlingen overhandigen de verzamelde voetstappen op maandag 24 september om 09.00 aan wethouder Christel Mourik in het stadhuis. Daarna mogen de kinderen wethouder Mourik interviewen over het klimaatbeleid van de gemeente.

In andere Europese landen verzamelen tienduizenden kinderen ook 'Groene Voetstappen', in het kader van de internationale klimaatcampagne "ZOOM- Kids on the Move 2007". Het doel is om zoveel 'Groene Voetstappen' te verzamelen dat deze samen een symbolische reis vormen van twintig keer de wereld rond. De verzamelde voetstappen worden dit najaar aangeboden aan politici op de dertiende klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Indonesië.

Op voeten en fietsen naar school
Leerlingen van basisschool de Marimba, de Kameleon en de Piramide doen maandag 17 september mee aan de actiedag `Op voeten en fietsen naar school'. Het doel van deze actie is kinderen en ouders te stimuleren niet met de auto naar school te komen maar lopend of fietsend. Wethouder Christel Mourik opent de actiedag door voor schooltijd als verkeersbrigadier het oversteken bij de Planetenlaan veiliger te maken. De Galileilaan is deze dag van 08.00 tot 16.00 uur afgesloten voor verkeer vanwege sport- en spelactiviteiten op de straat voor de school. Het sportteam van de gemeente Spijkenisse begeleidt de kinderen hierbij.

Week van de Vooruitgang
De boven beschreven projecten maken deel uit van de Europese Week van de Vooruitgang. Die vindt van 16 tot en met 22 september plaats. De coördinator van deze week, Milieudefensie, wil samen met onder andere het Klimaatverbond mensen bewust maken van hun mobiliteitsgedrag en hun invloed op de luchtkwaliteit. Het verkeer draagt in hoge mate bij aan de opwarming van de aarde en aan schadelijke luchtvervuiling. Interne links
Dag van de Vooruitgang, groen licht voor duurzame mobiliteit in Spijkenisse
Nordic Walking tijdens 'Dag van de Vooruitgang'