PvdA Rotterdam


Mooie linkse begroting

Di 18 Sep 2007 - Redactie
Mooie linkse begroting

De PvdA is tevreden met deze eerste begroting van het nieuwe kabinet met de PvdA. De Rotterdamse fractievoorzitter Peter van Heemst: "Dit is een mooie linkse begroting, waar wij als PvdA-ers in Rotterdam heel blij mee zijn, omdat we er heel veel aan hebben voor de mensen in onze stad."

"De lusten en lasten worden eerlijk verdeel. We beschermen de koopkracht van mensen die op het minimum zitten, zoals alleenstaande AOW-ers. Dat past precies in de Rotterdamse armoedebestrijding. En mensen die het goed heben moeten extra bijdragen, bijvoorbeeld mensen die een heel duur huis hebben. Daar is voor linkse mensen niks mis mee."

Beter
Van Heemst: "Ik ben blij dat de ruzie over de Volgelaarwijken een mooi resultaat heeft opgeleverd. Het Pact op Zuid kan nu vaart krijgen. En dan moet het niet alleen gaan om het opknappen van huizen, maar juist om het verbeteren van de levens van de mensen die er wonen en de kinderen die er opgroeien. En dat zie ik ook terug in dit kabinet: we gaan het besten uit mensen halen. Bijvoorbeeld meer Rotterdammers kunnen gaan inburgeren en de taal leren. En we gaan het ook beter doen. Mensen kunnen in een stage bijvoorbeeld direct alles wat ze leren in de praktijk brengen. Dat is heel stimulerend. Ook het onderwijs wordt beter. Kinderen blijven op school en leren daar een vak. Dat is precies wat we in Rotterdam nodig hebben." Het kabinet wil zich extra inspannen voor grotere verdraagzaamheid en respect in de samenleving. "Daar zijn we in Rotterdam al hard mee bezig," aldus Van Heemst, "en het is goed dat het kabinet zich hier ook extra voor inzet."

Solide begroting
De begroting laat een overschot zien, niet alleen volgend jaar maar ook in de jaren daarna. Van Heemst: "Het is een heel solide begroting, in de beste traditie van Kok en Drees. Dat is iets waar wij als PvdA ook trots op zijn, dat we de Rotterdammers laten zien dat we netjes met hun belastinggeld omgaan."

Ongekend sociaal
Volgens PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jacques Tichelaar is de begroting voor volgend jaar "ongekend sociaal" en de beste die ooit onder Balkenende als premier is gemaakt. "De PvdA maakt het verschil. De eerste begroting van dit kabinet is sterk, groen en sociaal," aldus de sociaal-democraat in zijn eerste reactie op de Miljoenennota. "Deze regering investeert in werk, wijken, milieu, zorg en onderwijs en is tegelijkertijd op weg naar een historisch lage staatsschuld. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten en de grootste vervuilers betalen", aldus de PvdA.

Dossier


* Peter van Heemst

Foto albums


* Peter van Heemst, Wouter Bos en het NOS journaal
* Peter van Heemst Lijsttrekker