PvdA Rotterdam


Nieuws

Vogelaar bereikt akkoord met woningcorporaties

Di 18 Sep 2007 - Redactie

Er komt een investeringsfonds van 2,5 miljard voor het opknappen van probleemwijken. Dat hebben minister Ella Vogelaar (PvdA) en de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes afgesproken. Schrijer: "Het is een goede steun in de rug voor alles waar we hier in Rotterdam al mee bezig zijn, zoals bijvoorbeeld het Pact op Zuid dat flink investeert in de wijken op Zuid."

Minister Ella Vogelaar (PvdA) en de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes bereikten dit akkoord afgelopen maandag. De corporaties storten de komende tien jaar ongeveer 2,5 miljard euro in het investeringsfonds voor deze wijken. Rotterdams wethouder Dominic Schrijer reageert gematigd positief. SChrijer: "Het is minder geld dan wij gehoop hadden, maar het is altijd nog een werkbaar bedrag waar we veel mee kunnen bereiken."
Het fonds wordt, aldus het akkoord, "een laagdrempelig, landelijk, privaat investeringsfonds" waarvan corporaties die actief zijn in de probleemwijken tegen gunstige condities gebruik kunnen maken. Alle corporaties leveren een bijdrage naar draagkracht, maar de corporaties die van het fonds gebruikmaken zijn vrijgesteld. Schrijer vindt het jammer dat het fonds een privaat fonds wordt, hij zag meer in een fonds direct onder het Rijk. Hiermee wordt het wel helemaal overgelaten aan de sector en Schrijer vreest dat het hierdoor iets langzamer zal gaan. "Maar het akkoord is zeker een goede steun in de rug voor alles waar we hier in Rotterdam al mee bezig zijn, zoals bijvoorbeeld het Pact op Zuid dat flink investeert in de wijken op Zuid."

Bouwen
Naast het fonds is de afspraak dat de woningcorporaties in de periode 2007-2010 150 duizend woningen in de huur- en koopsector bouwen. Daarvan is 80 procent geschikt voor ouderen. Op het vlak van energiebesparing wil koepelorganisaties Aedes substantiële maatregelen nemen. De bijzonderheden komen dit najaar in de vorm van een plan van aanpak. De jaarlijkse huurverhoging blijft gekoppeld aan de inflatie, zoals in het coalitieakkoord stond, maar waarmee Aedes grote moeite had.

Fonds
Aedes zag het ook niet zitten dat het geld voor de wijkaanpak in een publiek fonds zou komen dat vanuit Den Haag zou worden aangestuurd, waarmee het kabinet dreigde. Volgens het akkoord gaat het om een "laagdrempelig, landelijk, privaat investeringsfonds" waarvan corporaties die actief zijn in de probleemwijken tegen gunstige condities gebruik kunnen maken. Alle corporaties leveren een bijdrage naar draagkracht, maar de corporaties die van het fonds gebruikmaken zijn vrijgesteld.