Gemeente Arnhem

Cliënten AWBZ krijgen herindicatie voor huishoudelijke verzorging Overgangsregime voor cliënten Awbz in 2008
Hulp bij het huishouden valt sinds 1 januari 2007 onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Mensen die op grond van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) huishoudelijke verzorging kregen moeten daarom opnieuw worden geindiceerd. Dat is een gevolg van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In Arnhem moeten nu nog ca 2500 Awbz-clienten opnieuw geindiceerd worden voor een Wmo-indicatie. Naar verwachting wordt dit herindicatieproces op 1 april 2008 afgerond. Het jaar 2007 geldt voor de Wmo als overgangsjaar, waarin de bestaande thuiszorg blijft gehandhaafd. De nieuwe Wmo-indicatie wordt in de loop van 2008 in gang gezet.

De herindicaties worden uitgevoerd door Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Velp. Gemeente en CIZ hebben gezamenlijk een plan van aanpak ontwikkeld om het proces soepel te laten verlopen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van landelijke afspraken, bijvoorbeeld over het gebruik van gegevens van de voormalige Awbz-indicatie. Daarvoor moet de gemeente dan wel toestemming vragen aan de desbetreffende cliënten.

Wel of geen ondersteuning bij organiseren huishouden In de Wmo is sprake van twee verschillende vormen van hulp bij het huishouden, namelijk een vorm waarbij ook hulp nodig is bij het organiseren van het huishouden (HH2) en de vorm waarbij alleen huishoudelijke taken worden verricht (HH1). Als op basis van het dossieronderzoek de huidige Awbz-indicatie niet kan worden voortgezet, zal het CIZ in overleg treden met de betrokken thuiszorgaanbieder en de cliënt, zo nodig gevolgd door een huisbezoek, om te komen tot een zorgvuldige Wmo-indicatie.

Gewijzigde indicering
Clienten die niet langer in aanmerking komen voor hulp bij het organiseren van de huishouding, krijgen een indicatie voor HH1. De benodigde ondersteuning volgens de gewijzigde indicatie zal gefaseerd in 2008 in gang worden gezet. De fasering duurt tot 1 juli 2008. Cliënten krijgen hierdoor een overgangsperiode om aan de nieuwe situatie te wennen. Voor sommige cliënten kan dat een andere zorgverlener betekenen. Omdat niet alle thuiszorgaanbieders waar Arnhem mee werkt, HH1 aanbieden betekent dat voor sommige cliënten dat zij naar een andere thuiszorgleverancier moeten overstappen. Deze klantgroep krijgt speciale begeleiding vanuit de gemeente.

Zorgaanbieders hebben de gemeenten gevraagd om rekening te houden met de tijd die zij nodig hebben om hun personeelsbestand aan te passen aan de verschuiving in de ondersteuningsvraag. Voorheen gold ongeveer 70% HH2 en 30 % HH1. Dat wordt naar verwachting een verhouding van 70% HH1- 30% HH2.

Aanbesteding voor vaste prijzen
De gemeente heeft vorig jaar de hulp in het huishouden Europees aanbesteed. Daarbij heeft de gemeente geprobeerd om zoveel mogelijk thuiszorgaanbieders die cliënten in deze gemeente hebben, een contract aan te bieden. Dat was mogelijk door niet op basis van concurrerende prijzen, maar op basis van kwaliteitseisen te laten inschrijven. Er zijn vaste uurprijzen gehanteerd: 15 voor HH1 en 23 voor HH2. Niet alle thuiszorgaanbieders hebben voor beide vormen van hulp in het huishouden ingeschreven; sommigen gaan alleen voor HH2. De raamcontracten waren voor 2007 afgesloten, maar het college heeft vandaag besloten om deze te verlengen voor 2008.