Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Weer naar school

18 september 2007 print
Alle scholen zijn weer begonnen. Spannende én belangrijke eerste weken omdat hierin de basis wordt gelegd voor het hele verdere schooljaar. Met een goede schoolopleiding én een diploma op zak sta je sterker in de maatschappij. Daarom gaan alle jongeren in Nederland naar school (de leerplicht).

Vernieuwde Leerplichtwet

De volledige leerplicht begint op de eerste dag van de maand die volgt op de maand dat een kind 5 jaar is geworden en eindigt aan het eind van het schooljaar waarin de leerling 16 jaar is geworden.

Met ingang van 1 augustus 2007 is de leerplichtwet uitgebreid met de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat je voor je 18^e verjaardag niet van school af mag zonder startkwalificatie. Je hebt een startkwalificatie als je minimaal een diploma HAVO of een MBO-niveau 2 diploma hebt. Als je geen startkwalificatie hebt moet je een volledig onderwijsprogramma volgen dat gericht is op het behalen van de startkwalificatie. Dat kan volledig dagonderwijs zijn, maar ook een combinatie van leren en werken via de beroepsbegeleidende leerweg in het MBO.

Een uitzondering wordt gemaakt voor leerlingen die Praktijkonderwijs volgen en voor leerlingen die zeer moeilijk lerend of meervoudig gehandicapt zijn. Als zij voor hun 18^e verjaardag het onderwijs willen verlaten voor een meer passende (arbeids) bestemming is het verstandig hierover contact op te nemen met de leerplichtambtenaar.

Vakantie

Buiten de schoolvakanties om mogen leerlingen niet van school wegblijven. Veel ouders denken nog steeds dat ze "recht" hebben op 10 verlofdagen in een schooljaar. Dit is niet het geval.

Het betekent dat u bijvoorbeeld rond de herfstvakantie, kerstvakantie of wintersportvakantie niet eerder mag vertrekken of later terugkomen.

Als u van mening bent dat in uw geval wel toestemming gegeven zou moeten worden, dan kunt u een verzoek indienen bij de directeur van de school. Ook kunt u natuurlijk de leerplichtambtenaar van de gemeente om informatie vragen.

Mocht u zonder toestemming toch eerder vertrekken of later terugkomen dan is de leerplichtambtenaar verplicht een proces-verbaal tegen u op te maken.

Leerplichtambtenaar

Wat kan de leerplichtambtenaar nog meer voor u doen? Hij kan u adviseren over het welbevinden van uw kind op school. Bij conflicten of andere problemen kunnen ouders en/of kinderen de leerplichtambtenaar vragen om een bemiddelende rol te spelen tussen de school, de ouders en/of de leerling.

Meer informatie?

Meer informatie over de leerplicht, het aanvragen van verlof of over de aanpak van schoolverzuim vindt u op www.minocw.nl/leerplicht.

U kunt ook de leerplichtambtenaar vragen om meer informatie, dat kan op dinsdag en donderdag via telefoonnummer 0297 - 51.32.64 of per email: leerplicht@uithoorn.nl

^