FNV Bouw

Kabinet: breek een goede fundering niet af

Reactie FNV Bouw op de Miljoenennota 2007

Het kabinet wil een lekkend dak bij mooi weer repareren, vertelde vanmorgen premier Balkenende om de Miljoenennota toe te lichten. Maar een gloednieuw dak op een slechte fundering is de verkeerde verbouwing, meent voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw, verwijzend naar de "modernisering van het ontslagrecht" in de eerste begroting van het kabinet.

"Ontslagbescherming in Nederland behoeft geen verbouwing. De plannen van minister Donner voor het ontslagrecht slaan gaten in de fundering van de werkgelegenheid in Nederland." vindt Van Haaster.

FNV Bouw is wél te spreken over het akkoord dat minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie heeft kunnen sluiten met de woningcorporaties. Er komt zo extra geld vrij voor de veertig probleemwijken. Dat is een mooie eerste stap, vindt de grootste bouwbond van Nederland.

"Combineer het deltaplan voor de veertig wijken slim met de plannen om de arbeidsparticipatie te vergroten." pleit Dick van Haaster. "Dat biedt meteen een mooie gelegenheid voor de regering om te scoren op een andere belangrijk onderwerp: participatie."

De 2,5 miljard die via de corporaties beschikbaar komt, kan een uitstekende bestemming krijgen in leerling-bouwplaatsen en door 'social contracting' waardoor een percentage van de opdrachtsom voor nieuwe projecten wordt gereserveerd voor mensen met een zwakke arbeidsmarktpositie, bijvoorkeur mensen uit de wijken zelf.

L.v. Woerden, 18 september 2007