Ministerie van Financiën

Aanbieding Miljoenennota

toespraak | 18-09-2007 | Den Haag, Minister

Mevrouw de Voorzitter!

1954, dat was een heel belangrijk en heel interessant jaar. Om talloze redenen.
Zo kon men in dat jaar de hele Elfstedentocht op televisie volgen, werd Rock Around the Clock van Bill Haley een hit, en verscheen er een bisschoppelijk mandement waarin het katholieken werd ontraden om lid te worden van de PvdA....

Maar de tijden veranderen.
1954 was ook het jaar dat een - ongetwijfeld heel tevreden - minister van Financiën, de PvdA-er Johan Van de Kieft, de Kamer kon meedelen dat er al zeven jaar, gedurende de gehele periode Drees, sprake was van een begrotingsoverschot.
Dat heeft sindsdien geen enkele minister van Financiën meer kunnen zeggen.

Vandaag staat hier weer een tevreden minister van Financiën. Op zeven jaar overschotten kan ik u niet wijzen. Althans nog niet...
Maar wel bied ik u vandaag een Miljoenennota aan waarin 4 jaar achter elkaar een overschot op de begroting wordt gepresenteerd. Dat is voor het eerst sinds 1954.
Een overschot dat zelfs oploopt tot 1,1% structureel in 2011. Daardoor zal ook de overheidsschuld snel dalen, naar minder dan 40% in 2011. En ook dat is al tientallen jaren niet meer vertoond... om precies te zijn is het niet meer gebeurd sinds 1977, het moment dat het kabinet Van Agt aantrad......

Maar dat is verleden tijd.
Deze Miljoenennota gaat over de toekomst.
Een toekomst waarin groei, duurzaamheid, respect en solidariteit centraal staan.
Dat waren de centrale doelstellingen van het Coalitieakkoord, ze vormden de basis van ons Beleidsprogramma, en het blijven de ijkpunten, ook van deze Miljoenennota.

Mevrouw de Voorzitter!

Dit kabinet doet wat het heeft beloofd.
We realiseren een structureel begrotingsoverschot van 1,1% in 2011. We zorgen voor een evenwichtig koopkrachtbeeld. We hebben de koopkracht in 2008 van vooral minima en AOW-ers veilig gesteld.
We gaan honderden miljoenen extra investeren in onderwijs, in veiligheid en in milieu.
En we gaan dat allemaal solide financieren zodat latere generaties niet met de brokken komen te zitten.

Dat gaat natuurlijk allemaal niet vanzelf.
Het geld moet wel ergens vandaan komen.
Het kabinet heeft er daarom voor gekozen juist in 2008, een economisch sterk jaar, een aantal moeilijke maatregelen te nemen. Maatregelen bijvoorbeeld om te bezuinigen op het aantal ambtenaren, de uitvoering van de sociale zekerheid, het aantal subsidies. En ook maatregelen die milieuvervuilend gedrag belasten

Dat zou de vraag kunnen oproepen waarom we dat juist nu doen, het gaat immers economisch zo goed?
Het antwoord is: juist daarom nu moeten we het doen. Want juist nu worden de inkomens hoger en neemt de werkgelegenheid toe: juist nu vinden mensen zonder baan een baan, mensen met een baan vinden een betere.
Dat geeft de ruimte om niet alleen te denken aan nu, maar juist nu ook te denken aan later.

Economen noemen dat anticyclisch beleid, voor wat het waard is. Voor de niet-economen onder ons: het dak repareren als de zon schijnt, doen wat nodig is op het moment dat mensen dat het beste kunnen hebben.

Daarbij is het helaas niet te vermijden dat sommigen er in 2008 in koopkracht op achteruit gaan. Ik ben blij dat wij ervoor hebben kunnen zorgen dat dat niet zo is voor de allerlaagste inkomens: zij zullen het komende jaar zoveel mogelijk worden ontzien. En van de hogere inkomens, ook de allerhoogste, wordt een extra bijdrage gevraagd.

Mevrouw de voorzitter!

De afgelopen jaren heeft het financiële beleid van de overheid heel veel in het teken gestaan van houdbare overheidsfinanciën. Oftewel het streven om de kosten van een vergrijzende bevolking ook in de toekomst op te kunnen vangen.
Dat streven blijft ook voor dit kabinet van eminent belang. Daarom presenteren wij in deze Miljoenennota vier jaar achter elkaar een overschot op de begroting waardoor de overheidsschuld versneld wordt afgelost é n nemen wij maatregelen die de overheidsfinanciën ook na deze kabinetsperiode verbeteren.
Maar er is meer nodig.
Volgende generaties erven immers niet alleen onze staatsschuld maar zij erven ook onze instituties, zij erven de kracht van onze economie, zij erven de leefbaarheid van de wijken, zij erven de broeikasgassen in de atmosfeer en zij erven de vruchten van onze investeringen in het onderwijs.
Houdbare overheidsfinanciën vragen daarom niet slechts om spaarzaamheid maar ook om verantwoorde investeringen in een sterkere samenleving.
Bijvoorbeeld in klimaatbeleid, onderwijsbeleid en sociaal beleid. Omdat intelligente keuzes nú ons in staat grote problemen - en dus hoge kosten - stráks te voorkomen.
Beide sporen komen in deze Miljoenennota tot hun recht. Mevrouw de Voorzitter!

Houdbare overheidsfinanciën vragen om gerichte investeringen en een solide financiering.
Dat biedt deze Miljoenennota.
Zodat die mooie woorden uit het Coalitie Akkoord, groei, duurzaamheid, respect en solidariteit in daden worden omgezet. En niet alleen van betekenis zijn voor sommigen, maar voor zoveel mogelijk mensen.
Nu en later.
Een begroting, om dan toch Drees maar eens aan te halen: "Vol van realisme en idealisme (...) die ver vooruitziet, maar daarom niet voorbijgaat aan wat vlak voor ons ligt."

Mevrouw de voorzitter!

Het is mij een eer om - daartoe gemachtigd door Hare Majesteit de Koningin - u de ontwerpbegroting voor het jaar 2008 te mogen aanbieden.

Minister Bos


* Laatst aangepast: 18-09-2007