Bezuinigingen Gezondheidsraad

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG CB/U-2798125

18 september 2007

De Gezondheidsraad heeft mij op 16 juli een brief geschreven waarin de raad zijn verontrusting uitspreekt over de taakstelling van 20% die in het Coalitieakkoord is aangekondigd. De GR heeft een afschrift van de brief gestuurd naar de bewindspersonen van andere relevante ministeries.

De vaste commissie van de Tweede Kamer voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft mij om een reactie gevraagd op deze brief.

Organisatorisch maakt de Gezondheidsraad deel uit van de VWS-organisatie, maar heeft daarnaast als taak de regering en het parlement voor te lichten over de stand van wetenschap ten aanzien van vraagstukken op het gebied van de volksgezondheid (art. 21 van de Gezondheidswet). Het werkprogramma van de Gezondheidraad bestaat zodoende naast adviesaanvragen van VWS ook uit adviesaanvragen van het ministerie van VROM, SZW, LNV en OCW. Deze ministeries dragen ook bij aan het budget van de Gezondheidsraad. De Minister van VWS is coördinerend bewindspersoon.

In juni heb ik aan de Minister van BZK een plan van aanpak VWS `Samen zorgen voor beter' gestuurd, met daarin de invulling van de taakstelling zoals ik die voor VWS voor ogen heb. Dit plan van aanpak is mede ondertekend door de minister van het programmaministerie Jeugd en Gezin, omdat het programmaministerie gebruik maakt van capaciteit van de VWS-organisatie.

In het plan stel ik een interdepartementaal onderzoek voor naar het bundelen van taken van de adviesraden en het efficiënter organiseren van de functies van de planbureaus. Tevens voorziet het plan in een taakstelling met een uiteindelijke bezuiniging van 31 fte voor de gezamenlijke adviesraden en planbureaus van VWS. Dit conform de uitgangspunten zoals neergelegd in het Coalitieakkoord.

Een besluit over een definitievere invulling van de taakstelling van de VWS-adviesraden en daarmee van de Gezondheidsraad, maakt deel uit van een bredere discussie binnen het kabinet over de herstructurering van de rijksdienst en daarbinnen de plaats van adviesraden.

Over de uitkomsten hiervan zal de Tweede Kamer door de Minister van BZK geïnformeerd worden. Ik kan hier uiteraard niet op vooruitlopen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink