Ingezonden persbericht


persbericht

Arbeidsparticipatie van vrouwen vraagt om consequent beleid van ministeries en gemeenten

Verhoging van de arbeidsparticipatie van vrouwen is een belangrijke doelstelling uit de vandaag gepresenteerde Rijksbegroting van het kabinet. E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, constateert dat niet alle beleidsvoorstellen van het kabinet effectief zijn voor het bereiken van deze doelstelling.

Emancipatie: combinatie van arbeid en zorg
Arbeidsparticipatie is van belang voor de economie en om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Bovendien, aldus het kabinet, bevordert betaald werk integratie en emancipatie. E-Quality wijst erop dat de arbeidsparticipatie van vrouwen niet alleen door specifieke maatregelen wordt beïnvloed, maar misschien nog wel meer door generiek beleid ­ bijvoorbeeld door inkomensbeleid of faciliteiten om arbeid en zorg te combineren. Beleid dat uiteraard voor mannen en vrouwen gelijk geldt, maar dat gezien de gebruikelijke rolverdeling toch over het algemeen voor vrouwen anders uitwerkt dan voor mannen. In dat verband zijn maatregelen van belang die het voor vrouwen financieel aantrekkelijk maken om de arbeidsmarkt te betreden. Dergelijke maatregelen werken vooral stimulerend voor herintreedsters. Het is daarom goed dat de aanvullende combinatiekorting (voor alleenstaande ouders en minstverdienende partners die werk en zorg voor kinderen combineren) en de arbeidskorting (voor iedereen die werkt) worden verhoogd. Helaas staat er wel een verlaging van de gewone combinatiekorting (voor alle werkende ouders) tegenover. Wel zal de stapsgewijze afschaffing van de algemene heffingskorting de arbeidsdeelname van vrouwen bevorderen (gezinnen met kinderen jonger dan vijf jaar zijn hiervan echter uitgezonderd). Positief is dat werkzoekenden makkelijker een certificaat kunnen krijgen voor de kennis en ervaring die zij in praktijk hebben opgedaan. Deze maatregel is met name van belang voor mensen die weinig formele scholing hebben, of weinig scholing in het Nederlandse onderwijssysteem. Daaronder zijn relatief veel (oudere) vrouwen en vrouwelijke en mannelijke migranten of vluchtelingen.

Het voornemen van het kabinet om extra gelden uit te trekken om de wachtlijsten in de buitenschoolse opvang te bestrijden en om meer gekwalificeerd personeel voor de kinderopvang aan te trekken, zal eveneens een positieve invloed hebben op de arbeidsparticipatie van vrouwen.

Andere maatregelen van het kabinet kunnen echter juist arbeidsparticipatie van vrouwen ontmoedigen. Bijvoorbeeld de ontheffing van de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders in de bijstand met kinderen tot 5 jaar, en de eerder aangekondigde verlenging van het onbetaald ouderschapsverlof. Onbetaald ouderschapsverlof wordt in de praktijk vooral door vrouwen opgenomen, en verlenging hiervan zal dus betekenen dat vooral vrouwen gedurende een langere periode niet participeren. En alleenstaande ouders met jonge kinderen in de bijstand zijn voor het overgrote deel ook vrouwen.

Gezin, emancipatie en werk
Het gezin speelt een cruciale rol in de verdeling van taken voor de huidige generatie volwassenen, en in de rolpatronen die ook de toekomstige generatie meekrijgt. Daarom is het van groot belang dat in het takenpakket voor de Centra voor Jeugd en Gezin ook 'emancipatie' wordt opgenomen, met name bij opvoedingsondersteuning. Bezien vanuit emancipatie is het opmerkelijk dat de minister van Jeugd en Gezin eerder heeft aangekondigd dat hij voornemens is om gezinnen met een gehandicapt kind een toeslag te geven, echter alleen wanneer er slechts één kostwinner is. Geëmancipeerde gezinnen, waarbij beide ouders partime werk met zorg combineren, vallen hierdoor buiten de boot, terwijl traditionele kostwinnersgezinnen wel een financiële vergoeding krijgen.

Integratie en emancipatie in de wijk
Gemeenten krijgen een grotere rol in het bevorderen van sociale cohesie en veiligheid op wijkniveau. Het ligt voor de hand dat ook het emancipatiebeleid meer dan voorheen zal worden gedelegeerd naar de lokale overheden. Ook bij het integratiebeleid in het algemeen en de krachtwijken in het bijzonder, is de verbinding met het emancipatiebeleid noodzakelijk. Belangrijk doel is immers ook de participatie van vrouwen te bevorderen. De minister van Wonen, Wijken en Integratie wil inburgering koppelen aan bijvoorbeeld een stage, een baan of vrijwilligerswerk. Het is niet ondenkbaar dat het voornamelijk vrouwen zullen zijn die in het vrijwilligerswerk belanden. Dat zou op gespannen voet staan met het streven naar economische zelfstandigheid van zowel mannen als vrouwen.

Integratie van emancipatie
Het is belangrijk het advies van de Visitatiecommissie Emancipatie (VCE) ter harte te nemen, dat departementen, en ook gemeenten, gestalte geven aan gender mainstreaming. Dat wil zeggen dat zij hun reguliere beleid afstemmen met de doelstellingen van het emancipatiebeleid. E-Quality ziet dan ook met belangstelling uit naar de Emancipatienota van dit Kabinet, die begin oktober zal worden gepubliceerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Agnes Jansen, PR en communicatiemedewerker, op (070) 3129 780 of 06-141 065 73.

E-Quality is hét kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit. Op basis van feiten, cijfers, praktijkvoorbeelden en onderzoeksresultaten geeft E-Quality betrouwbare informatie en objectieve adviezen aan overheden, politici en maatschappelijke organisaties. Met als doel het stimuleren van gelijke behandeling, individuele ontplooiing en gelijkwaardige ontwikkeling van álle mensen.

Joan Ferrier, directeur
T (070) 3129 767

E-Quality kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit Laan Copes van Cattenburch 71
Postbus 85 808
2508 CM Den Haag
T (070) 3659 777
F (070) 3469 047