Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Een veilige samenleving

Het kabinet legt de nadruk op preventie van criminaliteit en geweld. Inzet van alle veiligheidspartners, zoals gemeenten en politie, is hierbij nodig. In het bestuursakkoord van het Rijk met de VNG staat hoe de gemeenten bijdragen aan de realisatie van de veiligheidsdoelstellingen. Daarnaast worden er landelijke prioriteiten voor de politie gesteld die aansluiten bij de veiligheidsdoelstellingen in de regio´s.

Daling van de criminaliteit met 25%

Terugdringen overlast en verloedering

Het kabinet streeft naar een kwart minder fysieke verloedering en ernstige sociale overlast in 2010 ten opzichte van 2002. Maatregelen om de doelstelling te bereiken komen in de kabinetsbrede aanpak "Maatregelen overlast en verloedering".

Criminaliteit en onveiligheid in het bedrijfsleven

Overheid en bedrijfsleven hebben al afspraken gemaakt over de aanpak van criminaliteit van werknemers. Daarbij is er een sterke nadruk op preventie maar ook op het verschaffen van duidelijkheid over de situaties waarin politie en justitie aan zet zijn.

Aanpak tegen georganiseerde misdaad

Georganiseerde misdaad manifesteert zich in de lokale samenleving. Zwart geld wordt geïnvesteerd in vastgoed op centrale plekken in gemeenten, vergunningen worden misbruikt voor criminele praktijken en criminelen proberen druk uit te oefenen op het bestuur en op wijken om invloed in de bovenwereld te verkrijgen. Het lokale bestuur heeft een belangrijke rol om die georganiseerde misdaad nog meer de voet dwars te zetten. Nog in 2007 wordt een actieplan aan de Tweede Kamer gestuurd.

Aanpak overmatig alcoholgebruik door jongeren

Strenger toezicht is nodig op het verbod op verkoop aan minderjarigen. Samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport start BZK enkele pilot-projecten met een intensieve controle van de leeftijdsgrenzen door de gemeenten.

Landelijke prioriteiten politie

Met de korpsbeheerders stelt BZK voor de periode 2008-2011 landelijke prioriteiten vast op het terrein van jeugdcriminaliteit, geweld, veilige wijken en de aanpak van criminaliteit.

Geweld tegen werknemers met publieke taak

Werknemers met een publieke taak moeten hun taken veilig kunnen uitvoeren en verdienen daarbij respect. Met het programma ´Een veilige publieke taak´ wil BZK hiervoor zorgen. Het programma omvat zowel maatregelen om de groep die agressief en gewelddadig gedrag vertoont te verkleinen, als maatregelen die een effectief (overheids)optreden tegen de daders van agressie en geweld bevorderen.

Versterking veiligheidsregio en crisisbeheersing en rampenbestrijding

Met de veiligheidsregio's wil het kabinet een professionele organisatie tot stand brengen voor een adequate regionale aanpak van rampen- en crisissituaties. Een goede informatievoorziening met een publiek geborgde meldkamer als spil maakt daar deel van uit. Net als een goede organisatie van de publieksvoorlichting met een centraal publieksinformatienummer bij rampen. Het uiteindelijke doel is dat crisisbeheersings- en rampenbestrijdingsorganisaties eind 2009 aan de wettelijk vast te leggen basisvereisten voldoen
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties