Veilig Amsterdam




* Buurtcijfers Amsterdam

18 september 2007

De buurtcijfers mei - juni 2007, over de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam zijn bekend. Gegevens van politie, brandweer, gemeente en Openbaar Ministerie laten zien hoe de de Amsterdamse buurten zich in dit opzicht de laatste maanden hebben ontwikkeld. Sinds januari 2007 zijn er bij de gemeentelijke gegevens twee cijfers bijgekomen: âOnveiligheidsgevoelensâ en âVermijding plekkenâ.

Buurtcijfers in de periode mei-juni 2007
Per buurtcombinatie is onder meer aangegeven hoe vaak er aangifte is gedaan van diefstal of ontvreemding, hoeveel overlastincidenten door de politie geconstateerd zijn en hoeveel branden er plaatsvonden. Aan de bewoners is gevraagd hoe veilig zij de buurt vinden en hoe zij het leven daar waarderen.
U kunt per buurt zien wat er precies heeft plaatsgevonden in de periode mei-juni 2007. Daar waar mogelijk worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. De cijfers worden gepresenteerd per buurtcombinatie, waar meerdere buurten onder vallen.

Veiligheidsindex
De buurtcijfers geven een beeld van wat zich de laatste maanden aan incidenten heeft voorgedaan. Om een beter beeld te krijgen van hoe de buurt zich verhoudt met andere buurten en op de langere termijn kunt u kijken in de Veiligheidsindex.
De index is een gewogen cijfer van allerlei variabelen. De splitsing in een objectieve en subjectieve index maakt het mogelijk om te zien hoe in de voorgaande jaren feiten (met name politiecijfers) en meningen zich hebben ontwikkeld. Het gemiddelde is in 2003 gesteld op 100. Voor de Veiligheidsindex en de Buurtcijfers geldt: hoe lager het cijfer, hoe veiliger de buurt.

Opvallende ontwikkelingen in Centrum

1. Grachtengordel Zuid: in deze buurtcombinatie zijn in de maanden januari tot en met juni de aangiften voor vernieling bijna verdubbeld. De vernielingen vinden voornamelijk plaats in de weekendnachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag, met name na 03.00 uur. Het betreft de looproute tussen het Rembrandtplein en het Leidseplein. In de weekendnachten vindt extra politie-toezicht plaats in het kader van de aanpak van de uitgaansproblematiek.

2. Weesperbuurt/Plantage: in deze buurtcombinatie zijn vooral in de Plantagebuurt in de maanden mei en juni de aangiften vernieling gestegen. Dit is te wijten aan een sterke toename van drugsverslaafden en jeugd die zich daar ophouden. Diverse maatregelen zijn getroffen in de vorm van aanwijzing overlastgebied, politietoezicht en inzet van veldwerkers van de GGD. Het hand in hand gelijk opgaan van handhaving en zorg moet voorkomen dat het probleem zich gaat verplaatsen naar een andere plek.

3. Oostelijke Eilanden/Kadijken: ook in deze buurtcombinatie is in de maanden mei en juni sprake van een stijging van de aangiften van vernieling. Stadsdeel en politie hebben maatregelen getroffen volgens bestaande afspraken over de aanpak jeugdgroepen. Het betreft overigens vooral jongeren uit andere stadsdelen.

Opvallende ontwikkelingen in Noord

1. Tuindorp Nieuwendam/Buiksloot: in deze buurtcombinatie zijn vanaf eind 2006 de incidenten overlast gestaag aan het stijgen. De stijging van de overlastproblematiek hier is de politie en het stadsdeel al geruime tijd bekend. Er is veel geïnvesteerd vanuit verschillende organisaties als politie en jongerenwerk in de aanpak van de overlast. De situatie is al rustiger de laatste tijd. In de zomerperiode is de mobiele wijkveiligheidspost onder andere in Tuindorp Nieuwendam ingezet om de overlast hier te bestrijden. De medewerkers van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) starten in oktober met hun activiteiten in Amsterdam-Noord en zullen ingezet worden in Tuindorp Nieuwendam.

2. Tuindorp Oostzaan: in deze buurtcombinatie zien we de aangiften geweldscriminaliteit in 2007 gestaag stijgen, het betreft vooral bedreiging en mishandeling. Tevens zien we in de maanden mei en juni de vermogenscriminaliteit stijgen. Hier ligt waarschijnlijk een relatie met de jeugdproblematiek. Het stadsdeel wil de groepsaanpak van jeugdgroepen in Tuindorp-Oostzaan meer prioriteit geven. In de groepsaanpak werken politie, stadsdeel en maatschappelijk middenveld (onder andere jongerenwerk) samen om de overlast en criminaliteit te bestrijden. Vanaf medio juli heeft het stadsdeel een mobiele wijkveiligheidspost. Deze post is (onder andere) ingezet in Tuindorp-Oostzaan.

Opvallende ontwikkelingen overige stadsdelen
Zeeburg - Oostelijk Havengebied: in deze buurtcombinatie zijn in de maanden mei en juni de aangiften vernieling gestegen. Er is sprake geweest van jeugdoverlast rond het Rietlandterras. Daarbij zijn onder andere ruiten vernield. Aan die jeugdoverlast is aandacht besteed door stadsdeel en politie. Dat heeft tot vermindering van de overlast geleid. Voorlopig blijft deze plek de aandacht houden.

De Baarsjes - De Krommert-2: in deze buurtcombinatie zijn over de maanden januari tot en met juni de door de politie geregistreerde incidenten overlast gestegen. Dit betreft vooral jeugdoverlast in het Kortenaerkwartier. Politie en stadsdeel besteden extra aandacht aan deze jongerenoverlast.

Osdorp-Midden: in de maanden januari tot en met juni zijn de aangiften geweldscriminaliteit togenomen dit betreft vooral aangiften bedreiging. Osdorp-Midden is een stedelijk vernieuwingsgebied met alle problemen van dien. Zowel politie als stadsdeel besteden extra aandacht aan dit gebied. Verder zijn er voor de aanpak van de jeugdoverlast straatcoaches (van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam) ingezet. Door deze toegenomen aandacht vinden er meer aangiften plaats.

Zuidoost - Bijlmer Centrum: in deze buurtcombinatie zijn in de maanden januari tot en met juni de door de politie geregistreerde incidenten overlast gestegen. Het betreft met name overlast door verwarde personen in de Amsterdamse Poort en de H-buurt. Deels is dit te verklaren door het in gebruik nemen van een nieuw registratiesysteem. Een andere reden is dat de vernieuwing in de Bijlmermeer vordert, waardoor er overlast verschuift, o.a. naar de H buurt. In dat gebied wordt nu extra inzet gepleegd. Met de integrale drugsaanpak in Zuidoost waarmee verslaafden enerzijds meer dwang en drang ondervinden en anderzijds meer opvang en dagbesteding wordt geboden, wordt de overlast bestreden. De aanpak van deze problematiek heeft prioriteit.

Oud Zuid - Nieuwe Pijp: in deze buurtcombinatie is sprake van een stijging van de door de politie geregistreerde incidenten overlast in de maanden januari tot en met juni. Het betreft vooral een toename van de overlast door verwarde personen in de Cornelis Troostbuurt. Het probleem is aangepakt, vanaf juni hebben er minder incidenten plaatsgevonden.

Stadionbuurt: in deze buurtcombinatie zien we een gestage stijging van de geweldscriminaliteit over de maanden mei en juni. Het betreft deels een toename van het aantal overvallen. Politie en stadsdeel zijn daarom actief in het verder uitrollen van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Het betreft deels ook een geringe toename van de aangiften van bedreiging naar aanleiding van burenruzies.