Ingezonden persbericht


JOVD tegen beperkingen vrijheid jongeren

Jonge liberalen reageren op kabinetsbeleid

Den Haag, 18 september 2007 - Het kabinet presenteerde vandaag de nieuwe plannen voor het komende jaar. De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) vindt dat dit kabinet jong volwassenen en jongeren te veel in haar vrijheid beknot met deze voornemens. Wat Balkenende IV betreft worden adolescenten onderworpen aan vele verplichtingen, extra uitgaven en zijn de vooruitzichten op werk aanzienlijk gedaald.

De maatschappelijke stage zal verplicht worden. De jonge liberalen juichen het van harte toe dat mensen zich op jonge leeftijd inzetten voor de maatschappij. Dit mag echter nooit verplicht worden. Dit kabinet denkt blijkbaar dat solidariteit iets is wat je van bovenaf op kan leggen. Maatschappelijke betrokkenheid en solidariteit is echter iets waar het individu zelf voor moet kunnen kiezen. Het effect zal ook vele malen groter zijn wanneer jongeren de keuze zelf gemaakt hebben. Zij hebben zelf hun steentje bijgedragen in de maatschappij en ontwikkelen op die manier een positieve blik op maatschappelijke participatie. Positieve stimulatie zou in deze veel beter zijn dan door dwang aversie creëren jegens bepaalde beroepsgroepen.

Op het gebied van alcohol, gokautomaten en tabak hebben jong volwassenen een eigen verantwoordelijkheid. Zij hoeven dan ook niet betutteld te worden door de overheid. De accijnzen, die het gebruik moeten ontmoedigen, zijn al hoog genoeg. De eigen verantwoordelijkheid en het handhaven van de regels voor het gebruik van deze geneugten moeten nu het werk doen.

Ook de mobiliteit van jongeren is in het geding. De benzine wordt alleen maar duurder en het gebruik van een auto wordt ontmoedigd door extra belastingen. Daarnaast worden er geen echte verbeteringen aan gebracht met betrekking tot de alternatieven. Tweehonderd miljoen euro voor het spoor is immers een schijntje en te weinig voor grote projecten. Ook het vliegen naar een zuurverdiende vakantie wordt prijziger. Waar moeten jongeren met een wat kleinere beurs dat van gaan betalen?

De JOVD stelt ook vraagtekens bij de groei van de economie als dit kabinet van plan is de BTW te verhogen. Om meer banen te creëren aan de productiekant is het belangrijk om meer te consumeren. Bovendien zet je door de verhoging je internationale concurrentiepositie op het spel.

Waarom mogen de jongeren niet profiteren van de verwachte economische voorspoed maar komen er allerlei linkse en betuttelende experimenten voor in de plaats zoals jeugd en gezinscentra, het cultuurparticipatiefonds en een onduidelijke verbetering van prachtwijken?

"Nederlandse jongeren zijn prima in staat om in vrijheid hun eigen verantwoordelijkheid te nemen!", aldus landelijk voorzitter Sabine Koebrugge.


* * *



Ingezonden persbericht