NMBS

Start bouw tweede stationshal Kortrijk

14/09/2007

In Kortrijk zijn de werkzaamheden gestart voor de bouw van een tweede toegang aan de achterzijde van het station. De werkzaamheden duren
1 jaar. De hele achterzijde van het station wordt werfzone. Het station blijft echter tijdens de werkzaamheden steeds bereikbaar. Het huidige toegangsgebouwtje aan de Minister Tacklaan is sinds vandaag afgesloten. De reizigers worden via een nieuwe looproute naar perron 8 en zo naar de onderdoorgang geleid. Van daaruit zijn alle perrons vlot bereikbaar.

Fietsers kunnen hun fiets stallen in één van de twee tijdelijke fietsenstallingen. De huidige autoparking blijft behouden. Het toegangsgebouw op de hoek van de Bloemistenstraat is tijdens de werkzaamheden niet meer toegankelijk.

Tweede stationshal

Het Kortrijks station krijgt aan de Minister Tacklaan een ruime stationshal met toegangshelling tot de onderdoorgang. Dit project past binnen het masterplan stadsontwerp Kortrijkse stationsomgeving en is een samenwerking tussen NMBS-Holding, Infrabel en de stad Kortrijk.

De nieuwe stationshal wordt een oase van licht. Dankzij het gebruik van veel glas zullen de reizigers volop van daglicht kunnen genieten. Dit creëert een aangenaam en veilig gevoel. Brede trappen en een roltrap leiden rechtstreeks naar een zoenzone. Via de nieuwe hal is er een directe verbinding tussen de bushalte en de onderdoorgang.

In de overdekte toegangshelling komen 300 fietsenrekken. Zo kunnen fietsers op een veilige en comfortabele manier hun fiets stallen. Ook het fietspad langs de kant van de sporen wordt heraangelegd met veel groen. Spoor 9 en de omheining worden uitgebroken om het nieuwe fietspad aan te leggen.

De westelijke onderdoorgang onder de sporen wordt opgeknapt. De vloer en de bekleding van de trappen naar de perrons wordt vernieuwd en er komt nieuwe verlichting. Het tunneltje onder de Minister Tacklaan wordt gerenoveerd, samen met het toegangsgebouw aan de Bloemistenstraat.

Kosten

De totale investering bedraagt bijna 3,8 miljoen euro. NMBS-Holding investeert samen met infrastructuurbeheerder Infrabel 2,7 miljoen euro. De stad investeert bijna 700.000 euro en Europa nog eens 365.000 euro.