Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

30 augustus 2007

Debatten rond tentoonstelling Verboden te Verzamelen? in Rijksmuseum van Oudheden

In de tentoonstelling 'Verboden te verzamelen?' van het Rijksmuseum van Oudheden gaat de aandacht uit naar ethische en museale vraagstukken waarmee het museum vrijwel dagelijks te maken heeft. Deze invalshoek lokte vele reacties en discussies uit onder bezoekers en professionals uit de museum- en archeologische sector. Het museum biedt een platform voor deze discussies tijdens twee debatten, op 18 en 26 september. Tijdens de debatten mag het publiek in discussie gaan met de aanwezige deskundigen en met elkaar.

Het debat op 18 september heeft als thema 'Mens of ding?', en gaat over het verzamelen, tentoonstellen, onderzoeken en repatriëren van menselijke resten door musea. Een actueel voorbeeld van de verschillende visies op menselijke resten kwam naar voren tijdens de reis die de Egyptische mummie Keku maakte. Dit voorwerp uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden reisde naar Australië en Nieuw-Zeeland, waar zij met alle egards van een gestorven mens werd benaderd. Afgelopen maandag, 27 augustus, keerde Keku weer terug in de vitrines van het museum in Leiden.

Het debat op 26 september gaat om de vraag 'Handel of onvervreemdbaar erfgoed?'. De ethische opvattingen over wat musea wel en niet mogen verzamelen, zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Het wordt steeds belangrijker dat te verzamelen voorwerpen van onbesproken herkomst zijn. Maar is alles even belangrijk? En hebben verzamelaars helemaal geen rechten meer?

Belangstellenden voor de debatten zijn welkom vanaf 19.00 uur. De tentoonstelling 'Verboden te Verzamelen?' is tussen 19:00 en 20:00 uur geopend. Het museum en de debatten zijn deze avonden gratis toegankelijk. Consumpties zijn verkrijgbaar in het Museumcafé.

'Verboden te verzamelen? Museale vraagstukken van het Rijksmuseum van Oudheden' is nog tot en met 28 oktober 2007 in het museum te zien. Op 'www.rmo.nl', de website van het museum, zijn enkele webpagina's aan de tentoonstelling en het ontstane debat gewijd.