Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Kom naar de discussiebijeenkomst Structuurvisie

De Utrechtse Heuvelrug is voor velen een heel aantrekkelijk gebied. In onze gemeente is het goed wonen, werken en aangenaam vertoeven. Door de ligging aan spoor en snelweg zijn we goed bereikbaar. Ook voor flora en fauna is het een vruchtbaar gebied. We hebben een groot (beschermd) natuurgebied binnen onze grenzen en een minstens even zo groot gebied met natuurontwikkelingskansen.

In de loop van de jaren heeft op veel plaatsen woningbouw en vestiging van bedrijvigheid en voorzieningen plaatsgevonden. Gronden zijn in gebruik als recreatiegebied, militair oefenterrein, sportterrein of agrarisch gebied. Onze natuurgebieden worden doorkruist met wandel- fiets- en ruiterroutes en her en der liggen parkeerplaatsen. Door dit versnipperde en gemengde ruimtegebruik zitten verschillende functies elkaar in de weg. Woningbouw of bijvoorbeeld uitbreiding van recreatiegebieden is in bepaalde gebieden niet meer of beperkt mogelijk. Ook voor natuurontwikkeling zijn belemmeringen aanwezig.

Keuzen maken voor de toekomst
Hoe krijgen we hierin de juiste beweging? Hoe kunnen we de voor de leefbaarheid in de dorpen noodzakelijke dynamiek verder op gang brengen en houden? Hoe kunnen we ruimte bieden aan initiatieven en toch onze kernkwaliteiten veilig stellen? Welke voorwaarden gelden hiervoor? Dit vraagt om een toekomstvisie waarin keuzen worden gemaakt.

Als grotere gemeente staan we sterker en zijn er nieuwe mogelijkheden om problemen aan te pakken. Als startpunt voor de herindeling is een visie gemaakt met het motto: groen en vitaal in balans. De Structuurvisie borduurt hierop verder en moet straks doorkijken naar het jaar 2030. Want ruimtelijke ontwikkelingen komen geleidelijk tot stand en alleen op langere termijn kunnen complexe problemen worden aangepakt.

Samen werken aan het wensbeeld
Als eerste stap in het structuurvisieproces hebben we een Startnotitie gemaakt. Hierin is aangegeven hoe en met wie we de Structuurvisie de komende maanden op gaan stellen: namelijk samen met u! Graag willen we met u discussiëren over uw wensbeeld voor de Utrechtse Heuvelrug. Uit dit wensbeeld vloeien immers de opgaven en problemen voort waarop wij trachten met de structuurvisie een antwoord te geven. Uiteraard hebben we bij de realisatie van dat wensbeeld uw hulp hard nodig.

Als prikkelende voorzet voor de discussie met u heeft het college van burgemeester en wethouders een wensbeeld voor het jaar 2030 opgesteld met mogelijke scenarios om dit wensbeeld te realiseren. Centraal hierin staan natuur, cultuurhistorie en de leefbaarheid van de dorpen. In dit wensbeeld is een scherpere indeling ontstaan in gebieden geschikt voor recreatieontwikkeling en natuurontwikkeling. Het karakteristieke beeld van ons buitengebied is duurzaam behouden maar wel door verbreding van de gebruiksmogelijkheden. Het is van groot belang dat de dorpen hun eigenheid bewaren en elkaar aanvullen: ieder dorp een specialiteit, die de identiteit van de gemeente Utrechtse Heuvelrug versterkt!
Hoe bereiken we dit nu concreet, met welke maatregelen? Voor wie en waar gaan we welke woningen bouwen en waar en hoe bieden we extra bescherming aan delen van het landschap Utrechtse Heuvelrug?

Vijf discussie avonden
We zijn erg benieuwd naar de knelpunten die volgens u aangepakt moeten worden. Ook willen we met u praten over de ideeën die bij u leven om deze problemen daadwerkelijk aan te pakken. Uw mening over de haalbaarheid van de visie is voor ons van groot belang.

In september en oktober organiseren we vijf discussieavonden. Telkens staat de gemeente als geheel en het deelgebied met de betreffende dorpen centraal. Hiervoor nodigen wij u van harte uit. Vóór het nieuwe jaar organiseren wij een tweede ronde. Dan staat de verwerking van alle reacties en de uitwerking van ontwikkelingsrichtingen centraal.

De vijf discussieavonden starten allemaal om 19.30 en vinden plaats op:


- 18 september voor Amerongen, Leersum en omgeving (locatie DArthuizen, Rijksstraatweg 115 Leersum)

- 25 september voor Doorn en omgeving (locatie Raadszaal/Cultuurhuis, Kerkplein 2 Doorn)

- 02 oktober voor Driebergen-Rijsenburg en omgeving (locatie Nieuw Salem, De Lei 86 Driebergen-Rijsenburg)

- 09 oktober voor Maarn, Maarsbergen en omgeving (locatie De Twee Marken, Tromplaan 5 Maarn)

- 11 oktober voor Overberg en het gehele buitengebied (locatie De Buurthucht, Haarweg 33b Overberg).

U kunt zich via de website www.structuurvisieutrechtseheuvelrug.nl aanmelden voor één of meerdere avonden. Ook kunt u zich telefonisch aanmelden bij het Secretariaat Ruimte, telefoon (0343) 56 55 66 of 56 55 67.

Op de website treft u informatie aan over de structuurvisie, zoals de Startnotitie, maar ook de discussienotitie Wensbeeld 2030 en mogelijke scenarios. U vindt hier ondermeer verschillende fotoalbums die onze gemeente typeren en die inspiratie kunnen bieden voor kansen en mogelijkheden. De historische kaarten geven een beknopt beeld van onze ontstaansgeschiedenis, waarvan gelukkig nu nog veel herkenbaar is. Voor toezending van stukken of nadere informatie over het project kunt u zich wenden tot het Secretariaat Ruimte via de hiervoor vermelde telefoonnummers.