Universiteit van Tilburg

8 september 2007

24e debat Na de troonrede aan Universiteit van Tilburg

Tilburgse topeconomen (s)pellen de Miljoenennota

Op Prinsjesdag, 18 september aanstaande, geven de Tilburgse economiehoogleraren Lans Bovenberg, Jan Bouwens, Sylvester Eijffinger, Jan van Ours en Harrie Verbon commentaar op de Miljoenennota 2008 in de aula van de Universiteit van Tilburg. Na de traditionele troonrede van de koningin gaan de economen met elkaar en met de zaal in debat. Deze 24e editie van het symposium Na de troonrede wordt georganiseerd door studentendispuut KONGSI in samenwerking met de Tilburgse Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Dit jaar zijn het louter Tilburgse economen die de rijksbegroting aan een kritische beschouwing onderwerpen. Het zijn allen geen onbekenden in opinieland. Op meerdere plekken en gelegenheden hebben de Tilburgse opiniemakers reeds harde noten gekraakt over (delen van) de kabinetsplannen. De monetaire econoom Sylvester Eijffinger zette kanttekeningen bij het regeringsbeleid over vergrijzing, ontbureaucratisering en de woningmarkt. Macro-econoom en vergrijzingsexpert Lans Bovenberg zag 'zijn' levensloopregeling niet tot tevredenheid in praktijk gebracht. Harrie Verbon, hoogleraar Openbare Financien en Sociale Zekerheid, schreef kritisch over onder meer ontwikkelingsbeleid en gezinspolitiek. Arbeidsmarktspecialist Jan van Ours heeft zo zijn eigen ideeën over topbeloningen, demotie en het nut van de oudere werknemer. Maar hij heeft zich ook verdiept in de werking van de drugseconomie. Tot slot weet Jan Bouwens, hoogleraar Accounting en sinds kort columnist bij Het Financieele Dagblad, ongetwijfeld onderwijsminister Plasterk op de kast te krijgen.

Maar er liggen op Prinsjesdag meer kwesties op tafel, zoals zorg, innovatie, energie, ontslagrecht, marktwerking, topbeloningen, minderheden, normen en waarden, geweld en veiligheid. Onder leiding van de Tilburgse economiewethouder Hans Janssen zullen de verschillende onderwerpen worden aangepakt.

In samenwerking met NRC Handelsblad ontwikkelde de organisatie dit jaar een nieuw onderdeel: de beste vraag. NRC stelt prijzen beschikbaar voor die student en ondernemer die de meest kritische vraag aan het forum stelt. De winnende student krijgt zijn collegegeld uitbetaald en de winnende ondernemer wint advertentieruimte.

Noot voor de pers
Het Prinsjesdagsymposium Na de Troonrede vindt plaats op dinsdag 18 september om 15.00 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2. Journalisten zijn van harte welkom. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter Corine Schouten, tel. 013 - 466 2993, c.h.schouten@uvt.nl of met Marc Cohen, organisatie dispuut KONGSI, mobiel 06 - 55 101 008. Zie ook www.nadetroonrede.nl. Meer persberichten van de UvT staan op www.uvt.nl/persberichten .