NEN


ISO-norm voor traceerbaarheid in agro-food keten

maandag 17 september 2007, 13:56

NEN heeft onlangs NEN-EN-ISO 22005 gepubliceerd. Deze nieuwe norm geeft richtlijnen voor organisaties die een traceerbaarheidssysteem willen opstellen en is bedoeld voor organisaties in de levensmiddelen- en diervoederbranche, van primaire sector tot retail. ISO 22005 is een aanvulling op ISO 22000, de norm voor voedselveiligheidsmanagement.

NEN-EN-ISO 22005 'Traceerbaarheid in de voedselketen - Algemene principes en basiseisen voor systeemontwikkeling en implementatie' beschrijft een aantal elementen die voor een organisatie van belang zijn bij het opzetten en onderhouden van een traceerbaarheidssysteem. Zo gaat de norm onder andere in op de definitie van producten en relevante ingrediënten en op de definitie van de verschillende stappen in de voedselketen. Daarnaast geeft de norm een beschrijving van verschillende procedures ter ondersteuning van traceerbaarheid. NEN-EN-ISO 22005 is afgestemd op de activiteiten van Codex Alimentarius en op de Europese wetgeving op het gebied van traceerbaarheid.

Bij het opstellen van de norm is rekening gehouden met het feit dat dat de keuze van een traceerbaarheidssysteem vaak beïnvloed wordt door wetgeving, het type product en de verwachtingen van de klant. De implementatie zal in de praktijk vaak bepaald worden door de technische beperkingen van een organisatie en van een kosten/batenanalyse van het toepassen van het systeem.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, telefoon (015) 269 01 25, e-mail: marcel.devreeze@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 22005:2007 en (Norm) NEN-EN-ISO 22000:2005 nl (Norm) NEN Agro-FoodMail (Publicatie) Zie het origineel