Greenpeace: kabinet moet lef tonen met Prinsjesdag

18/09/2007 07:49



St. Greenpeace Nederland



De ambities van dit kabinet zijn duurzaam, nu de uitvoering nog, signaleert Greenpeace. "Dit kabinet mist tot nu toe de politieke durf en regie om haar milieudoelen waar te maken", stelt Liesbeth van Tongeren, algemeen directeur van Greenpeace.

Hoewel het kabinet de uitstoot van CO2 in 2020 met dertig procent wil verminderen, staat het tegelijkertijd de bouw van vijf vervuilende kolencentrales toe. Het kabinet moet volgens Greenpeace de komst van nieuwe kolencentrales actief verhinderen door eisen te stellen aan de maximum CO2-uitstoot ervan.

Het kabinet wil het verlies aan biodiversiteit wereldwijd stoppen, maar laat de massale import en verkoop van soja en palmolie, waarvoor oerbossen worden vernietigd, toe.

Ook de zeeën hebben een rigoureuze aanpak nodig. Alleen door het instellen van zeereservaten en een verduurzaming van de visserij kan het kabinet de massale overbevissing stoppen en de biodiversiteit van zeeën en oceanen behouden.

"In het licht van voortschrijdende ontbossing, overbevissing en klimaatverandering is dit het moment om lef te tonen en werkelijk een bijdrage te leveren aan de wereldwijde milieuproblemen. Greenpeace roept alle Tweede Kamerleden op om kleur te bekennen en de groene ambities te helpen verzilveren", aldus Liesbeth van Tongeren van Greenpeace.

Voor meer informatie of beeldmateriaal:
Laura Westendorp, Persvoorlichting Greenpeace Nederland, 06 25031013

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan veertig landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door bijna 572.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.