Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 18 september

Fryslân, 18-09-2007 o Politieberichten van maandag 17 september 07.00 uur t/m dinsdag 18 september 07.00 uur.

Leeuwarden: onderwerpen uitzending Plysjepost
Dinsdag 18 september wordt in het opsporingsprogramma Plysjepost weer de hulp van het Friese kijkerspubliek gevraagd bij het oplossen van een aantal zaken. Plysjepost geeft de details. Daaronder meer aandacht voor het gooien van een voorwerp vanaf het aquaduct Mid-Fryslân nabij Grou, de brandstichting in een woning in Wijckel en het pinnen met een gestolen pas in Leeuwarden.
Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. Het programma wordt gemaakt door Omrop Fryslân in samenwerking met de politie Fryslân en het Openbaar Ministerie.

Appelscha: politie haalt hennepplanten uit tuin
De politie heeft vrijdag uit een tuin van een woning aan de Maatsingel vijf grote hennepstruiken gehaald. Na een anonieme tip via Meld Misdaad Anoniem besloten agenten om een nader onderzoek in te stellen. In de tuin achter de woningen stonden vijf grote hennepstruiken. De planten werden gerooid en vervolgens vernietigd. De bewoners worden uitgenodigd om binnenkort te verschijnen op het politiebureau voor het afleggen van een verklaring.

Drogeham: rijbewijs van motorrijder ingevorderd na forse
snelheidsovertreding
De politie heeft zondagmiddag op de Landyk het rijbewijs van een 26-jarige motorrijder uit Jistrum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De motorrijder passeerde een onopvallende politieauto met grote snelheid. Tijdens een achtervolging door Harkema reed de bestuurder met 75 kilometer per uur over de Reitsmastrjitte. Hier is een snelheid van 30 kilometer per uur toegestaan. Pas op de Landyk nabij Drogeham kon de motorrijder aan de kant worden gezet. Hier werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt. Tevens kreeg de verdachte een bekeuring omdat hij met een omgebogen kentekenplaat reed.

Heerenveen: politie houdt automobilist en passagier aan
De politie heeft zondagavond op de Commandeurstraat een 25-jarige automobilist uit Heerenveen en zijn 26-jarige passagier, eveneens uit Heerenveen, aangehouden. De bestuurder viel op omdat hij met grote snelheid vanaf het industrieterrein kwam. Op de Commandeurstraat kreeg de automobilist een stopteken. Na controle zagen agenten een vuilniszak liggen met daarin twee hennepplanten. Op grond van de Opiumwet werden de twee aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor bleken de twee planten van de 26-jarige te zijn. Hij deed vrijwillig afstand van de hennep. De 25-jarige bestuurder kreeg een proces-verbaal voor de snelheidsovertreding. Na verhoor mocht het duo het politiebureau verlaten.

Oosterwolde: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Menninge. In de nacht zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit woning werden twee digitale cameras en twee mobiele telefoons weggenomen en uit de schuur vier fietsen. De 44-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de
Harlingerstraatweg. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na forceren van een raam. Uit het pand werden twee computers weggenomen. Namens het bedrijf deed een 54-jarige inwoner van Veenwouden aangifte.

Harlingen: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een kantoor aan de Willemskade. Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit het pand werd een geldkistje met daarin een geldbedrag weggenomen. Een 27-jarige inwoonster van Berlikum deed aangifte.

Drachten: politie onderzoekt diefstal koper
De politie onderzoekt de diefstal van 500 meter aan koperen bliksemafleiders vanaf een school aan de Van Haersmasingel. Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend is men op het dak geklommen om vervolgens de koperen bliksemafleiders los te knippen. Namens de school deed een 47-jarige inwoner van Jistrum aangifte.

Kootstertille: politie onderzoekt diefstal shovel
De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Knikmops shovel vanaf een terrein aan de Alde Dyk. De shovel, met achter op een vacuümunit, werd tussen vrijdagmiddag en maandagochtend vanaf een afgesloten terrein weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 35-jarige inwoner van Drachtstercompagnie aangifte.

Sneek: inbraak in school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Eeltje Halbertsmastraat. Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit een lokaal werden twee computers weggenomen. Namens de school deed een 48-jarige inwoner van IJlst aangifte.

Rinsumageest: automobilisten gewond na aanrijding
De politie heeft maandagochtend op de Eysingaweg een aanrijding afgehandeld, waarbij twee automobilisten gewond raakten. Een bestuurder (leeftijd en woonplaats onbekend) verleende geen voorrang aan een 38-jarige automobiliste uit Dokkum en een aanrijding was het gevolg. De brandweer moest de veroorzaker uit zijn benarde positie bevrijden, waarna hij met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De automobiliste uit Dokkum werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in haar woonplaats.

Dokkum: diefstal bij bedrijf
De politie onderzoekt een diefstal bij een bedrijf aan de Beurtvaart. Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend kwam men op het afgesloten terrein door een gat in het hekwerk te knippen. Uit twee aanhangwagens werden steigers weggenomen. Namens het bedrijf deed een 40-jarige inwoner van Dokkum aangifte.

Franeker: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft maandagochtend een eenzijdig ongeval op de Tzummerweg afgehandeld, waarbij een 52-jarige automobilist uit Tzum gewond raakte. Bij het nemen van een bocht schoot de voet van de bestuurder van het rempedaal, waarna hij het gaspedaal indrukte. Hierdoor raakte de Tzummer de macht over het stuur kwijt en belandde in berm. Uiteindelijk kwam hij met zijn auto tot stilstand tegen een boom. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Delfstrahuizen: snelheidscontrole na klachten
De politie heeft maandagmiddag op de Marwei van 14.30 uur tot 17.00 uur op snelheid gecontroleerd naar aanleiding van klachten. Tijdens de controle passeerden 435 voertuigen de radar, waarvan er 56 sneller reden dan de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 137 kilometer per uur, een overschrijding van 57 kilometer per uur.

Leeuwarden: medewerker winkel houdt agressieve winkeldief aan De politie heeft maandagmiddag in een winkel aan het Hoeksterpad een medewerker geassisteerd bij een aanhouding van een vermoedelijke winkeldief. Maandagmiddag omstreeks 17.15 uur zag de medewerker dat een 38-jarige inwoner van Leeuwarder twee flesjes bier had gestolen. Toen hij buiten de winkel de Leeuwarder hierop aansprak ontstond een worsteling. De verdachte probeerde het personeelslid met een bier flesje te slaan, maar de man wist de klap te ontwijken. Met behulp van enkele omstanders wist de medewerker hem naar de grond te werken en onder controle te krijgen. De verdachte is door de politie overgenomen en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: roodlichtcontrole
De politie heeft maandagmiddag van 17.10 uur tot 17.45 uur een roodlichtcontrole gehouden op de K.R. Poststraat. Tijdens de controle negeerden elf automobilisten het rode verkeerslicht. De bestuurders krijgen allen een bekeuring thuis gestuurd.

Dearsum: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft maandagavond op de Harstawei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 18-jarige bromfietser uit Sint Jacobiparochie gewond raakte. Een automobilist, leeftijd en woonplaats onbekend, verleende geen voorrang aan de bromfietser en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drachten A7: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft maandagavond op de A7 nabij Drachten het rijbewijs van een 31-jarige automobilist uit Kollumerzwaag ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een videoauto van de politie met 161 kilometer per uur. Op de A7 is vanwege werkzaamheden een snelheid van 90 kilometer per uur toegestaan. De automobilist werd aan de kant gezet, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft maandagavond voor een woning aan de Hooizolder een 43-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. De verdachte sloeg op de ramen van een woning en bedreigde de bewoonster. De agenten waren snel ter plaatse en konden de Drachtster in de voortuin aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal tas
De politie onderzoekt de diefstal van een tas van een 20-jarige inwoonster uit Leeuwarden. De vrouw opende in de nacht van maandag op dinsdag in de Kleine Hoogstraat een voordeur van een woning. Ze stapte de hal binnen en wilde de deur achter haar dicht trekken. Op dat moment werd de deur door een onbekende man opengeduwd. Hij griste de tas uit de handen van de vrouw en ging er vandoor. De verdachte is een negroïde man tussen de 1,85 m en 1,95m lang. De man droeg donkerkleurige jas met capuchon.