Zonlicht via kabel in leef- en werkomgeving

18/09/2007 08:45



EconLight



Bunnik, 18 september 2007 - EconLight introduceert een milieuvriendelijk en welzijnsbevorderend verlichtingssysteem door zonlicht via een kabel naar binnen te halen.

Ons geestelijk welzijn wordt voor een belangrijk deel bepaald door het aantal uren per dag dat wij in daglicht doorbrengen. Wetenschappelijk is aangetoond dat we beter functioneren bij daglicht dan bij kunstlicht. In de wintermaanden vullen velen hun portie zonlicht aan met een zonnebankkuur of het gebruik van een daglichtlamp. Het nieuwe Zonlichtsysteem van EconLight voorziet automatisch in deze natuurlijke behoefte.

Het unieke van het EconLight Zonlichtsysteem is dat het daglicht in de leef- en werkomgeving brengt. Glasvezels brengen het licht waar voorheen zonder breken of verbouwen geen daglicht kon komen. Met moderne lenstechnieken en glasvezelkabels worden bestaande en nieuwe gebouwen van natuurlijk licht voorzien met 100% groene energie. Voortaan is het mogelijk binnen te vergaderen bij klaarlichte dag of kunst te bekijken in een met daglicht verlichte ruimte. Wat te denken van het positieve daglichteffect in bijvoorbeeld gezondheidscentra, sportlocaties, winkels, penitentiaire inrichtingen, musea, overheidsinstellingen, kantoorgebouwen en appartementencomplexen.

De werking van Zonlicht via een kabel
Op het dak of aan de gevel van een gebouw wordt een zonnepaneel van 1m2 geplaatst. Dit paneel bevat 64 lenzen die de beweging van de zon volgen. Elke lens is verbonden met een glasvezeldraad. In totaal worden 16 draden gebundeld tot één 6 mm dunne glasvezelkabel, die één daglichtarmatuur aanstuurt. Ieder zonnepaneel stuurt zo vier daglichtarmaturen aan. De 6 mm dunne glasvezelkabels worden gemakkelijk door bestaande elektriciteitleidingen getrokken. Kleur en intensiteit van het licht variëren naarmate de buitenlucht van samenstelling verandert. Het daglichtsysteem is ook in hybride uitvoering beschikbaar. Daarbij zijn de daglichtarmaturen tevens voorzien van moderne spaarlampen. Onder aansturing van sensoren nemen zij bij schemerlicht de functies van het zonnepaneel geleidelijk over. Zo is de ruimte ook in de nachtelijke uren van licht te voorzien.

Over EconLight
EconLight specialiseert zich in Duurzame, Ecologisch Verantwoorde en Economisch Superieure verlichting. Afhankelijk van de toepassing levert EconLight lampen die 20.000 tot 120.000 branduren meegaan en in principe niet meer vervangen hoeven te worden. Op sommige lampen wordt zelfs een garantie van 10 jaar functioneren geboden. Klanten van EconLight zijn onder andere Architectenbureaus, Verlichtingadviseurs, Installatiebureaus en facilitaire dienstverleners.

EconLight: Duurzaam, Ecologisch Verantwoord en Economisch Superieur





http://http:www.econlight.eu


Noot voor de redactie:

Note voor de redactie (