Politie Amsterdam-Amstelland



18-Jarige fietster verongelukt bij aanrijding met vrachtauto / Stadhouderskade (18/09/07)

Maandagavond 17 september rond kwart over zes is op de Stadhouderskade een 18-jarige fietster verongelukt bij een aanrijding met een vrachtauto. Het slachtoffer reed over de Stadhouderskade en kwam evenals een vrachtauto uit de richting van de Van Woustraat. Op de kruising van de Stadhouderskade en de Ferdinand Bolstraat is tijdens het rechtsafslaan van de vrachtauto de fietster onder dit voertuig terechtgekomen. Diverse mensen waren getuige van deze aanrijding. Eerste hulp, door omstanders en hulpdiensten, mocht niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De Stadhouderskade werd tijdelijk afgesloten en het verkeer omgeleid. De 38-jarige bestuurder van de vrachtauto werd, zoals gebruikelijk is bij dit soort ernstige aanrijdingen, aangehouden en verhoord. Personeel van de dienst Forensisch Technisch Verkeers Onderzoeken heeft nader onderzoek gedaan.
Zes verdachten aangehouden na afpersingen / Nieuw Sloten (18/09/07)

Dinsdagmorgen 18 september, rond zeven uur, zijn vijf verdachten aangehouden in de wijk Nieuw Sloten. Aanleiding was een reeks van afpersingen op buurtgenootjes en schoolvriendjes.

Uit de buurt kwamen signalen dat er over een lange periode bedreigingen en zelfs afpersingen plaatsvonden. Om daar duidelijkheid over te krijgen, werd een bijeenkomst belegd, waar het stadsdeel, ouders van slachtoffers en politie bij aanwezig waren. De aanwezige ouders waren na signalen uit de wijk door de buurtregisseur benaderd. Uit deze bijeenkomst bleek dat de feiten zich uitstrekten over een periode van anderhalf tot twee jaar en dat zij nog steeds doorgingen. De buit bedroeg voornamelijk kleine geldbedragen. Slachtoffers werden door de daders geïntimideerd en durfden het niet te vertellen. Voor zover nu bekend gaat het om 14 slachtoffers.

Een speciaal rechercheteam, dat onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam stond, pakte het onderzoek op.

Er kwam snel zicht op een hoofddader, die zaterdagmorgen 1 september werd aangehouden. Deze 20-jarige verdachte zit in voorlopige hechtenis.

In het lopende onderzoek is informatie naar voren gekomen over nog vijf verdachten, die vanochtend in hun woning zijn aangehouden. Deze verdachten zijn tussen de 14 en 20 jaar oud en waren nog niet eerder met de politie in aanraking geweest.

Zowel slachtoffers en verdachten komen uit de wijk Nieuw Sloten.

Rechercheurs van Bureau Opsporing van district 5 die de zaak in onderzoek hebben, verzoeken eventuele andere slachtoffers van deze verdachten zich te melden op het politiebureau August Allebéplein. Het onderzoeksteam sluit aanhoudingen niet uit.

Gewapende overval op groothandel / Spijkerkade (18/09/07)

Maandagmiddag 17 september rond kwart over vier vond een gewapende overval plaats op een groothandel aan de Spijkerkade. De zaak, gespecialiseerd in horecabenodigdheden, werd overvallen door een man die een vuurwapen gebruikte om een personeelslid te bedreigen. In de groothandel maakte de overvaller een koffertje buit met daarin alleen maar administratie. De verdachte liep vervolgens de zaak uit in de richting van het Gedempte Hamerkanaal. Bureau Opsporing van district Noord heeft deze overval in behandeling en is op zoek naar getuigen. Het team is te bereiken via 020-5592200
Dronken automobilist goed in de fout / Rijksweg A-10 (18/09/07)

Dinsdagochtend 18 september, rond tien voor half twee, werd een automobilist op de Rijksweg A-10 gecontroleerd, omdat hij te hard reed. Hij bleek te veel gedronken te hebben. Bij de ademanalyse blies hij 290 ugl, terwijl de grens 220 ugl is. Ook werd duidelijk dat naar aanleiding van eerdere alcoholmisdrijven zijn rijbevoegdheid was ontzegd. Daarnaast was de APK van de auto verlopen en had hij nog een gevangenisstraf van 44 dagen openstaan.